2. měsíc těhotenství

2. měsíc těhotenství zahrnuje 5. až 9. týden těhotenství. Na konci 2. měsíce těhotenství měří plod 2,3 cm a váží 2 gramy.

5. týden těhotenství

2. měsíc těhotenství - vývoj dítěte

5. týden těhotenství

5. týden těhotenství a 2. měsíc těhotenstvíV tomto týdnu pokračuje embryo v děloze v rychlém růstu. Na konci 5. týdne těhotenství měří zhruba 2 mm a je tedy velké např. jako sezamové semínko. Váha embrya je zhruba 1 gram. 

Embryo má podlouhlý tvar s širší hlavovou částí a ocáskem. V tomto týdnu se začíná vyvíjet neurální trubice, ze které se později vytvoří mozek, mícha, nervy a páteř. Formuje se také jednoduché rourkové srdce ve tvaru písmene S a oběhový systém. Na konci pátého týdne začíná srdce pulsovat a krev začíná proudit embryem. Primitivní placenta vzniklá v minulém týdnu a pupeční šňůra jsou již plně funkční. Placenta vyživuje embryo, zajišťuje výměnu dýchacích plynů a zneškodňuje metabolické odpady embrya.  

6. týden těhotenství

6. týden těhotenství a 2. měsíc těhotenstvíNa konci 6. týdne těhotenství měří embryo zhruba 3 mm a je tedy velké např. jako zrnko čočky. Při zjišťování délky embrya se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Tímto způsobem bude dítě měřeno až do 20. týdne těhotenství. Váha embrya je nyní zhruba 1 gram.

Při vaginálním ultrazvukovém vyšetření je již možné zachytit srdeční akci embrya. Srdce bije rychlostí 100 až 160 tepů za minutu, což je téměř dvojnásobek rychlosti vašeho srdce. V tomto týdnu se začínají tvořit nos, ústa a uši. Na hlavičce embrya se v místech, kde budou oči a nos, objevují tmavé tečky. Po stranách hlavičky se vytvářejí dva malé důlky, ze kterých vzniknou uši. Na hlavičce lze odlišit horní a dolní čelist. Na těle se objevují pupeny rukou a nohou. Uvnitř těla se začínají vyvíjet střeva a první tkáně budoucích plic. Části mozku se diferencují, formuje se hypofýza.

7. týden těhotenství

7. týden těhotenství a 2. měsíc těhotenstvíV 7. týdnu těhotenství měří embryo zhruba 8 mm a je tedy velké např. jako borůvka. Při zjišťování délky embrya se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Váha embrya je nyní zhruba 1 gram.

Končetiny embrya získávají tvar rukou a nohou. Na rukou lze odlišit lokty a prsty. Na nohou lze odlišit chodidla. Ocásek embrya je však stále patrný, zanikne až v dalších týdnech. Oči embrya jsou částečně překryty víčky. Viditelná je špička nosu a žilky pod tenkou kůží  embrya. V ústech se tvoří jazyk. V mozku embrya se vyvíjejí obě hemisféry. Červené krvinky se prozatím vytvářejí v játrech. Později tuto funkci převezme kostní dřeň. Embryo již má také slepé střevo a slinivku břišní, která v případě potřeby produkuje hormon inzulin.

8. týden těhotenství

8. týden těhotenství a 2. měsíc těhotenstvíOd 8. týdne těhotenství se vyvíjející dítě již nazývá plodem. V tomto týdnu měří plod zhruba 1,6 cm a je tedy velký např. jako fazole. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Váha plodu je nyní něco přes 1 gram.

Na rukou i na nohou jsou v tomto týdnu již jasně patrné prsty, i když mezi prsty je ještě blána. Víčka téměř zcela zakrývají oči. Pokračuje vývoj uší jak z vnějšku, tak uvnitř hlavičky. Viditelná je špička nosu. Dobře patrné jsou spodní a horní čelist. Tělo plodu se napřimuje. Ocásek je již téměř neznatelný. Začínají se vyvíjet kosti a zvětšuje se množství svalové hmoty. Svaly již mají schopnost stažení a plod se v děloze neustále pohybuje. I když je pohlaví plodu určeno již v okamžiku splynutí spermie a vajíčka, nejsou pohlavní orgány plodu v 8. týdnu ještě vyvinuté natolik, aby bylo možné určit pohlaví plodu při ultrazvukovém vyšetření.

9. týden těhotenství 

9. týden těhotenství a 2. měsíc těhotenstvíV 9. týdnu těhotenství měří plod zhruba 2,3 cm a je tedy velký např. jako kulička hroznového vína. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Váha plodu je nyní zhruba 2 gramy.

V tomto týdnu definitivně mizí ocásek plodu a plod začíná vypadat jako dítě. Oční víčka jsou již zcela vyvinutá a zakrývají oči. Oči zůstanou zavřené až zhruba do 27. týdne těhotenství. Po stranách hlavičky jsou viditelné malé ušní lalůčky. V ústech začínají vznikat zuby.

Klouby na rukou i na nohou jsou plně funkční a umožňují dítěti se volně pohybovat v plodovém vaku. Dítě dokáže sevřít ruku v pěst nebo si cucat palec. Srdce se v tomto týdnu již skládá ze čtyř srdečních komor a začínají se vyvíjet srdeční chlopně.

2. měsíc těhotenství - budoucí maminky

5. týden těhotenství je nejčastěji prvním týdnem po vynechání menstruace. Hladina hormonu HCG v těle je již v tomto týdnu obvykle tak vysoká, že i běžné těhotenské testy jsou pro zjištění těhotenství poměrně spolehlivé. V případě pozitivního výsledku testu se včas objednejte na preventivní prohlídku u svého ženského lékaře. Lékař první prohlídku naplánuje obvykle na 8. týden těhotenství (počítáno od prvního dne poslední menstruace). Dřívější prohlídka je obvykle potřeba pouze v případě potíží (krvácení, bolesti) či problémů v předchozích těhotenstvích.

9. týden těhotenství a 2. měsíc těhotenstvíVe 2. měsíci těhotenství již většina maminek pociťuje některé potíže, které s sebou těhotenství přináší, jako je např. bolest prsou, nevolnost, zvracení či změny nálad. Nejčastěji je v tomto období pociťována bolest prsou doprovázená zvětšením jejich objemu. Zvyšující se hladina těhotenských hormonů v těle způsobuje změny v prsních tkáních, které po porodu umožní kojení.

Poměrně časté je v tomto období špinění či drobné krvácení. Zpravidla se nejedná o závažný příznak, přesto se v takovém případě vždy poraďte s lékařem. Více viz náš článek Krvácení a špinění v těhotenství.

Děloha má na konci 2. měsíce těhotenství přibližně dvojnásobnou velikost ve srovnání s počátkem těhotenství. Zvyšuje se množství krve v těle. V tomto týdnu těhotenství je její množství zhruba o 10 % vyšší oproti běžnému stavu, na konci těhotenství bude o 40 až 45 % vyšší.

První trimestr je z pohledu správného vývoje plodu nejdůležitější částí těhotenství. Vzhledem k rychlému růstu a vývoji je dítě v tomto období nejvíce ohroženo případnými negativními vnějšími vlivy (léky, zářením, vysokými teplotami apod.). Ženy by se měly v těhotenství vyvarovat kofeinu, alkoholu, drog a nikotinu. Důležitý je přiměřený pohyb a pestrá strava. Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se s lékařem, zda je možné je užívat v těhotenství.

Kdy kontaktovat lékaře, když jste ve 2. měsíci těhotenství:

  • při pozitivním výsledku těhotenského testu (první prohlídka se obvykle koná mezi 6. a 8. týdnem těhotenství),
  • při silném krvácení
  • při jakkoli silném krvácení, pokud je doprovázeno silnou bolestí v podbřišku, horečkou nebo zimnicí,
  • při horečce vyšší než 39 °C,
  • při silné bolesti v podbřišku, 
  • při jakkoli silné bolesti v podbřišku, pokud neustupuje ani po několika hodinách,
  • při bolesti při močení nebo problémech spustit moč,
  • při častém zvracení, pokud stav neumožňuje jíst a pít,
  • při častém zvracení, které je doprovázeno horečkou nebo bolestí v podbřišku.

Sledujte své těhotenství den po dni v naší těhotenské kalkulačce.

Těhotenská kalkulačka

V těhotenském kalendáři zjistěte, jaká vyšetření vás ještě čekají.

kalkulačce váhy v těhotenství si ověřte, kolik kg byste měla v těhotenství přibrat.

Zeptejte se na 2. měsíc těhotenství v diskuzním fóru.

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Krabičková dieta

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 11.5.2024 v 20:54

Vůně na léto

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 11.5.2024 v 20:52

TP Prosinec 2024

Těhotenství

Poslední příspěvek: 29.4.2024 v 17:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.