Je vhodné, aby se děti mladší dvou let dívaly na televizi?

Děti sledující televizi

Americká pediatrická akademi (AAP) vydala stanovisko k otázce, zda je vhodné, aby se děti mladší dvou let dívaly na televizi*.

Její závěry jsou následující:

  1. chybí důkazy o tom, že by sledování televize bylo pro děti mladší 2 let přínosné, ať už pro jejich vzdělávání nebo vývoj,
  2. potenciálně mohou existovat negativní dopady sledování televize na zdraví a vývoj dětí mladších dvou let,
  3. pouštění televize jako celodenní kulisy v domácnosti má na děti mladší dvou let negativní dopady.

1) Aby mohlo být sledování televize pro dítě přínosné, musí programu rozumět a sledovat ho. Děti do dvou let však zpravidla nemají dostatek rozumových schopností, aby pochopily sledovaný program, navíc neudrží pozornost po příliš dlouhou dobu. Studie týkající se přínosů sledování televize pro děti mladší dvou let se rozcházejí v závěrech. Některé zjistily přínos pro dítě, zvláště u vysoce kvalitních programů vytvořených speciálně pro nejmladší děti, jiné naopak poukázaly na negativní dopady, např. na rozvoj řeči nebo kvalitu spánku.

2) Rodiče považují sledování televize za bezpečnou aktivitu pro dítě v době, kdy připravují oběd, chystají se do práce nebo dělají domácí práce. Dítě je tak ale připraveno o čas, kdy mohlo komunikovat s rodiči nebo sourozenci nebo se věnovat samostatné hře. Přitom volná hra a komunikace s dospělými jsou důležité nástroje, pomocí kterých se dítě učí novým dovednostem.

3) V mnoha rodinách je televize puštěná jako celodenní kulisa. Podle výzkumů to může negativně ovlivňovat pozornost rodičů i dítěte. Rodiče z domácností s neustále puštěnou televizí si podle výzkumů s dětmi méně povídají a hrají, děti zase často přerušují svou hru, aby se na chvíli podívaly na televizi. Potenciálně může mít takové chování negativní vliv na jejich vývoj.

AAP dále ve svém stanovisku uvádí, že rodičovské chování ve vztahu k televizi a sledování televize nejmenšími dětmi přímo ovlivňuje vztah dětí k televizi v pozdějším věku, kdy už jsou negativní dopady zcela jasně prokázány. Pasivní sledování televize zvyšuje u dětí v předškolním a školním věku riziko obezity, poruch spánku, poruch chování a pozornosti. AAP proto radí rodičům, aby omezili sledování televize u nejmenších dětí, nedávali televizi dětem do pokojíčku a raději nechali dětem čas na volnou hru.

-ir-

* Stanovisko hovoří o tzv. media use, tedy používání všech médií, nejen televize.

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Začátek těhotensví

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 17.4.2024 v 21:00

IVF_duben_24

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 14.4.2024 v 22:06

Těhotenství přes antikoncepci?

Těhotenství

Poslední příspěvek: 22.3.2024 v 17:34

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.