Které potraviny nepatří do jídelníčku kojenců? – 2. část

Pokračování článku Které potraviny nepatří do jídelníčku kojenců? - 1. část.

Arašídy

Jako důvod pro vynechání některých potravin z jídelníčku kojenců bývá nejčastěji uváděn fakt, že mohou způsobit u dítěte alergické reakce. Snažila jsem se najít nějaký věrohodný seznam druhů ovoce a zeleniny, které nejčastěji vyvolávají alergické reakce u dětí, ovšem neuspěla jsem. Seznamů je spousta, ovšem věrohodně rozhodně nepůsobí a často si navzájem odporují. Typicky se na obou stranách (bezpečných i nebezpečných potravin) objevují např. jablka, špenát, kukuřice a další potraviny. Po pravdě řečeno, dítě může být alergické na cokoli, co mu dáme k jídlu nebo k pití (s výjimkou vody, aspoň doufám), tedy opravdu i na jablka, banány, mrkev, rýži, brambory nebo fenyklový čaj (vybírám schválně ty nejběžnější potraviny podávané kojencům).

Doporučuji k přečtení přehledový článek MUDr. Evy Vernerové Potravinová alergie v dětském věku. V něm mimo jiné uvádí, že potravinovou alergií trpí zhruba 8 % dětí do 3 let, přičemž 93 % případů potravinových alergií u dětí je vyvoláno následujícími osmi potravinami - kravské mléko, vaječné bílky, arašídy, sója, pšenice, stromové ořechy (vlašské ořechy, lískové ořechy, pistácie, kešu), ryby a mořské plody. Většina dětí z těchto alergií tzv. vyroste, u dospělých pak převládají alergie na různé druhy ovoce a zeleniny.

O těchto hlavních alergenech se v poslední době hodně hovoří. Dříve se považovalo za přínosné vynechat je z jídelníčku kojenců jako preventivní opatření proti rozvoji atopických onemocnění (astmatu, atopického ekzému či potravinových alergií). Ovšem v poslední době začíná převažovat názor, že toto opatření je přehnané, protože preventivní vliv takového postupu nebyl prokázán (viz článek Vliv kojení a zavádění příkrmů na rozvoj alergických onemocnění u dětí) a také proto, že tyto potraviny mohou být pro výživu a vývoj dětí přínosné (viz článek Patří ryby do jídelníčku kojenců).

Vynechání potenciálně alergizujících potravin z jídelníčku kojence zřejmě podle nedávných studií nepůsobí preventivně z hlediska rozvoje atopických onemocnění v pozdějším věku, a to ani u dětí s vyšším rizikem rozvoje atopických onemocnění (onemocnění se vyskytuje u alespoň jednoho přímého příbuzného). Existuje dokonce tzv. teorie orální tolerance, která je založena na předpokladu, že včasné seznámení s alergeny (mléko, pšenice, ryby) může naopak posílit imunitní systém dítěte a tím snížit pravděpodobnost atopického onemocnění v pozdějším věku, ovšem tato teorie zatím čeká na potvrzení dalšími výzkumy.

Pokud to shrnu, pravděpodobnost, že dítě bude alergické na některý druh ovoce nebo zeleniny, je nízká a případný projev alergie v kojeneckém věku zřejmě nemá vliv na rozvoj atopických onemocnění v pozdějším věku. Z tohoto pohledu mi připadá striktní vylučování některých potravin (např. rajčat nebo broskví) z jídelníčku kojenců jako ne zcela nutné opatření. Rodiče by měli podle mého názoru především dodržovat pravidlo o podávání nových potravin s odstupem 3 až 4 dnů (u dětí s vyšším rizikem rozvoje atopických onemocnění se doporučuje až týden), aby mohli vysledovat případné negativní reakce, a to nejen projevy případné potravinové alergie (viz článek Příznaky potravinových alergií u kojenců a batolat), ale i např. běžné nadýmání.

Pokud potravina způsobí nějaké potíže, je určitě na místě ji na čas z jídelníčku vyřadit. Ale pokud byl projev alergie pouze mírný, je vhodné ji po čase znovu vyzkoušet. Reakce totiž nemusí být vždy příznakem alergie, může jít pouze o projev dočasné nesnášenlivosti, která se při příštím podání již nemusí projevit.

Tímto článkem jsem v podstatě dokončila hlavní články v sekci Příkrmy. Jediné, co ještě dlužím, je článek o pitném režimu kojenců a batolat, který určitě napíšu, ale asi to nebude hned, protože teď si chci trochu vyzkoušet blogování.

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.