Proč je značení potravin pomocí GDA k ničemu

I když jste možná doteď netušili, co je to značení GDA, určitě jste se s ním setkali, protože ho na svých výrobcích používají velké firmy jako je Coca-Cola, Opavia nebo Ferrero.

Coca-Cola

Příklad značení vidíte na obrázku vlevo, je ze stránek společnosti Coca-Cola, údaje se týkají základní varianty nápoje Coca-Cola. GDA je anglická zkratka pro denní doporučené množství. Nutriční bubliny uvádějí obsah živin v absolutních i relativních hodnotách, procentní podíly jsou vztaženy právě k doporučenému dennímu množství (pro zjednodušení se vychází z výživových potřeb zdravé ženy s normální hmotností a střední fyzickou aktivitou).

Značení nezavedla ani česká vláda, ani EU, vymysleli si ho sami výrobci potravin spojení v Konfederaci potravinářského a nápojového průmyslu zemí EU (CIAA). Značení je dobrovolné, v Česku ho řídí Potravinářská komora. A je to myslím hezká ukázka toho, jak to dopadá, když se potravinářské firmy regulují samy. Na oficiální stránce systému GDA pro Česko (http://www.gda.cz/) se uvádí:

"Díky značení GDA mají spotřebitelé lepší přehled o příjmu energie a jednotlivých živin, což je první krok k ozdravění jídelníčku a zlepšení celého životního stylu."

Věta obsahuje dvě tvrzení, k nimž oběma mám dost podstatné výhrady. Začnu tvrzením, že díky značení GDA mají spotřebitelé lepší přehled o příjmu energie a jednotlivých živin. Myslím si, že realita je bohužel jiná, dochází k matení spotřebitelů, protože výrobci využívají značení tak, aby sloužilo především jejich zájmům. Ale konkrétně:

1. Výrobci uvádějí na přední straně obalu pouze energetický obsah - bubliny na plechovce Coca-Coly by měly vypadat tak, jak to vidíte na titulním obrázku, bohužel ve skutečnosti je na obalu ve většině případů uvedena pouze bublina s energetickým obsahem.

Coca-Cola detailA 5 % denního množství energie v jednom nápoji je přece pohoda. Bohužel to, že množství cukru v jednom nápoji vám pokryje skoro 30 % doporučeného denního množství, se dozvíte už jen malým písmem na zadní straně obalu, protože to už taková pohoda není. Mimochodem, 27 g cukru je 5 a půl kostky cukru v jedné skleničce. Když si dáte v kině půl litru, máte v tom 11 kostek cukru.

2. Výrobci přepočítávají hodnoty na nesmyslně malé porce - 250 ml nápoje je rozumná hodnota, ale u jiných potravin už porce tak rozumné nejsou. Jeden příklad za všechny - BeBe Rodinné Jemné sušenky, 1 % doporučeného denního množství energie v jedné porci, pohoda.

BeBe sušenkyAž na to, že jedna porce je podle firmy Opavia 1 (slovy jedna) sušenka. Gratuluji těm, co mají tolik sebeovládání, že si dají jen jednu sušenku a pak balíček zase schovají někam do spíže. Opět mimochodem, obal BeBe sušenek je marketingově velmi zdařilý, taková kombinace celozrnných cereálií, vlákniny, hořčíku a vitamínů se nepovede každému. Jen rýpal by mohl říct, že celozrnné mouky je v sušenkách na váhu méně než cukru a že ty vitamíny v umělé podobě vůbec nepotřebujete, protože jich máte dost z ostatní stravy.

3. Doporučené denní množství je stejné i u výrobků určených pro děti - jako příklad můžeme vzít Kinder čokoládu od firmy Ferrero.

Kinder čokoládaUž odmala musíte děti učit skromnosti, takže čokoládka se jí jen jedna, to je jasné. 4 % denního doporučeného množství energie jsou pohoda, ovšem když se hodnota přepočte na malé dítě, tak to může být taky 8 %, což už taková pohoda není. Mimochodem, ta čokoláda je moc dobrá :)

Můj závěr je, že výrobci využívají značení jak nejlépe mohou, a to především ke zmatení spotřebitele a k vlastní propagaci. Z bublin na předvedených obalech spotřebitel jen těžko získá "lepší přehled o příjmu energie a jednotlivých živin", spíše naopak.

Druhá část tvrzení ze stránek systému GDA pro Česko, totiž že lepší přehled o příjmu energie a jednotlivých živin je prvním krokem k ozdravění jídelníčku a zlepšení celého životního stylu, by si zasloužila důkladnější rozbor, protože myslím hezky ilustruje podivný pohled na výživu, který se čím dál tím víc prosazuje ve vyspělých zemích. Skoro to vypadá, že by člověk před každým jídlem měl vzít do ruky kalkulačku a spočítat si, jestli si to konkrétní jídlo ještě ten den může dovolit sníst. No, mě připadá, že by stačilo vzít do hrsti zdravý rozum, a jíst prostě méně průmyslově zpracovaných potravin, které musí mít povinně na obalu uvedeno složení, protože podle mého názoru je úplně jedno, jestli sladkost obsahuje 20 nebo 30 g cukru, pořád je to sladkost, která by se měla jíst jen občas. Mnohem zdravější je jíst potraviny, které na sobě složení mít uvedeno vůbec nemusí, protože jsou jednodruhové (typicky ovoce a zelenina) nebo uvařené (upečené) doma.

Myslím si, že kdykoli se potravinářské firmy jako je Coca-Cola nebo Opavia (přesněji Kraft foods) snaží tvrdit, že jim jde o zdraví spotřebitelů, je to přinejmenším podezřelé, protože doporučení pro zdravou výživu jsou v rozporu s jejich hlavním cílem, kterým je zvýšení prodeje jejich výrobků a zvýšení zisku akcionářů. Tím nechci říct, že by na dosahování zisku bylo něco špatného, jen mi vadí, když se ze zákazníků dělají hlupáci, jako se to podle mě děje právě s GDA značením.

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.