Superjídlo a supernovináři

Superrajče

V magazínu Víkend Hospodářských novin vyšel výborný článek Petry Pospěchové o funkčních potravinách, tedy o potravinách, které mají mít díky speciálnímu složení, třeba přidání vitamínů, pozitivní vliv na lidské zdraví. Pro výrobce jsou tyto potraviny výhodné, protože lidé jsou ochotni za ně zaplatit více než za běžné potraviny.

Autorka v článku rozebírá, zda jsou zdravotní tvrzení na obalech výrobků pravdivá a většinou dochází k závěru, že více platíme především za "promyšlený marketing", protože samotné výrobky žádný zvláštní vliv na zdraví nemají. Cituje také holandskou studii, ze které vyplývá, že přes 80 % spotřebitelů by dalo přednost funkčním potravinám před těmi standardními. Stejná studie ale podle ní zároveň ukazuje, že lidé znají většinou jen názvy klíčových přísad, ale nevědí, jaký konkrétní přínos budou mít na jejich zdraví.

Článek je dlouhý, ale v podstatě neřeší proč na nás tento marketing tak zabírá. Oni totiž výrobci na obalech vlastně žádná zdravotní tvrzení uvádět nemusejí, stačí jen uvést, že výrobek obsahuje bifidobakterie, antioxidanty, železo nebo vitamín C, a prodejům to pomůže taky. Myslím si, že je to tím, že spotřebitel je uvědomělý, zajímá se o zdravou stravu a čte články o výživě ve svých oblíbených novinách nebo časopisech. A tam se všechno dozví.

Čtete třeba články o výživě na iDNES.cz? Zrovna dneska tam vyšel článek Sedm koření, která pomohou i v boji s rakovinou. O skořici se v něm píše:

"Vědci ale teď zjistili, že skořice obsahuje naprosto výjimečné množství antioxidantů. Ceněná je zejména pro svůj obsah polyfenolů. Pokud byste porovnali stejnou hmotnost borůvek a skořice, skořice jich obsahuje pětadvacetkrát více. Nejenže tak skořice působí jako prevence proti rakovině, ale navíc dokáže potlačovat i rakovinové bujení. Dokáže totiž blokovat takovou angiogenezi, tedy novotvorbu krevních kapilár, které dodávají tumoru živiny a kyslík potřebné k jeho růstu."

Musím říct, že tento způsob psaní o výživě zdá se mi poněkud nešťastným. Laik, autorka vystudovala žurnalistiku a psychologii (mimochodem, já jsem vystudovala ekonomii), píše o vlivu polyfenolů ze skořice na rakovinu. U článku chybí zdroje, ale ze stylu textu je zřejmé, že je odněkud přeložený. Stačí do Googlu zadat cinnamon blueberries polyphenols cancer a najdete pravděpodobný zdroj informací, článek v bulvárních kanadských novinách Toronto Sun. Článek sice asi vyšel na jiné straně než každodenní SUNshine Girl a psal ho lékař, ale i tak je jeho důvěryhodnost, alespoň pro mě, sporná, protože opět nevíme, z jakých výzkumů autor vycházel. V češtině se autorce navíc někam vytratila anglická slovíčka seems to be nebo it is likely (vypadá to, je možné, že), takže to, co je v anglickém článku popisováno jako domněnka, je v češtině prezentováno jako fakt.

Jasně, že už tyhle články nikdo nebere vážně, přečtete jich každý týden několik a berete to jako zábavu, ne poučení. Jenže právě jejich čtením se vám do podvědomí zapisují ta správná slova, která pak mohou výrobci dát na obaly - v tomhle článku třeba antioxidanty, polyfenoly a trochu záhadné detoxifikační enzymy. A v jiných článcích to může být vláknina, probiotika nebo vápník.

V USA financují potravinářské firmy podstatnou část výzkumu v oblasti výživy, protože potřebují důkazy pro zdravotní tvrzení uváděná na obalech výrobků, a z vědy o výživě se tak stává podobor marketingu. Typické je zkoumání vlivu jednotlivých živin nebo jednotlivých potravin na lidské zdraví a výsledkem jsou texty jako ten, který Petra Pospěchová zcela vážně uvádí ve svém článku na obhajobu "běžných" potravin, v tomto případě rajčat:

"Rajčata obsahují silný antioxidant zvaný lykopen, který chrání před rakovinnými buňkami hlavně plíce, děložní sliznici, prostatu a žaludek."

No, řeknu vám, mám v životě velké štěstí, protože mám rajčata opravdu ráda. Superjídlo prostě může být i skořice nebo rajče, když se k tomu novinář postaví čelem. Jediné, co se s tím dá dělat, je tyhle články nečíst. Ale jsme bohatí, máme čas a výživa nás zajímá, protože se staráme o své zdraví, takže co tedy číst? Pokud vás opravdu zajímá výživa a umíte anglicky, tak doporučuji knížky od Marion Nestle (především What to Eat) a Michaela Pollana (Omnivore's Dilemma). Pokud neumíte anglicky, tak doporučuji číst nikoli o výživě, ale o jídle, třeba na www.cuketka.cz nebo v článcích Petry Pospěchové v Hospodářských novinách, pokud tedy nepíše zrovna o superrajčatech.

Na závěr ještě doporučení pro zdravou výživu od Marion Nestle: "Jezte méně, více se hýbejte, jezte hodně ovoce a zeleniny a nejezte moc junk food." a Michaela Pollana: "Jezte jídlo. Ne moc. Hlavně rostliny." Rozumějte, ani slovo o antioxidantech, vláknině a železe, doporučují prostě jen jíst jídlo.

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.