BabyKlokánci - pomoc předčasně narozeným dětem

Přečtěte si článek Ivany Antalové, která je hlavní koordinátorkou projektu BabyKlokánci.

BabyKlokánci Zaky

Jsem koordinátorkou projektu BabyKlokánci, který bych Vám chtěla představit. Jedná se o projekt občanského sdružení Zrnka, projekt na podporu dětí narozených brzy a dětí, které po narození potřebují péči zdravotníků.

Je to projekt, o který se starají maminky nedonošeňátek, jejich příbuzní, ale i ostatní lidé, kteří chtějí pomoci.

Vzniku tohoto projektu předcházela internetová diskuse, kde se scházely maminky čerstvých nedonošeňátek s těmi odrostlejšími i dalšími maminkami, které je na té těžké cestě doprovázely. Za vznikem projektu byla touha umožnit tuto podporu co největšímu množství maminek.

Jsem maminkou Evičky, která se narodila ve 24tt s porodní váhou 670g v Praze- Podolí. Sama jsem si tím vším prošla a vím, jak moc těžké to je být rodičem předčasně narozeného miminka.

Začalo to vlastně tak, že mne kamarádka, sestřička z novorozeneckého oddělení u Apolináře poprosila, zda bych nevěděla o někom, kdo by mohl vyrábět čepičky a pelíšky pro miminka v inkubátoru a že zatím je vyrábí sestřičky ve volném čase z plédů IRMA od IKEI, protože je levný a mají s ním dobré zkušenosti. Při jedné návštěvě v Podolí, kde jsem se byla s Evičkou ukázat, jsem zjistila, že i tady by byl zájem nejenom o čepičky, ale i pelíšky, ponožky pro ty nejmenší nedonošené dětičky. Čepičky na tak maličké děti, čepičky na hlavičky menší jak pěst dospělého člověka se prostě v obchodě neseženou. A tak jsem začala organizovat pomoc.

Za rok a něco působení projektu BabyKlokánci již bylo dodáno přes 3000 čepiček a ponožtiček i dalších věcí tam, kde jsou potřeba. A vzhledem k tomu, že se ročně u nás narodí kolem 100 tisíc dětí, z toho kolem 7.000 nedonošených, jsou i nadále potřeba.... Dokonce čepičky „od nás" používají například v brněnské porodnici i pro donošená čerstvě narozená miminka, pro zajištění pocitu bezpečí i termoregulaci.

Ale to není vše, co BabyKlokánci dělají. Do každého ze všech 12-ti perinatologických center u nás jsme pořídili (zatím) jeden pár rukou Zaky. Je to univerzální stimulačně-polohovací pomůcka,díky které se děti cítí jako v děloze nebo v náručí rodičů, a která může být nasycena vůní rodičů. Ruce Zaky mají jedinečný povrch - teplostálý a hebký. Zatím na ně máme velmi positivní ohlasy jak od zdravotníků, tak od rodičů.

Dalším naším "dítkem" je brožurka "Nečekaná pouť". Prozatím je ve formátu pdf volně ke stažení na internetu a v tištěné podobě ji dodáváme do nemocnic. Je to brožurka plná nejrůznějších příběhů. Příběhů o tom, jak se s příchodem miminka na svět o něco dřív vyrovnávali různí lidé. Kdo to jak přijal, kdo se s tím jak vyrovnal. Pro nové rodiče se může stát skutečně velkým pomocníkem na jejich nelehké cestě při narození miminka dříve nebo s problémy.

V brožurce je také příběh sestřičky z Podolí, která pracovala na oddělení neonatologie ve čtyřicátých letech, kdy vznikalo. A i teď pomáhá a plete čepičky pro ty nejmenší.

Víme, jak předčasně narozené miminko dokáže nejenom rodiče, ale všechny příbuzné zaskočit. Víme, jaký strach zažívají a jak jsou vyděšení. Proto jsme rodiče oslovili, aby s námi sdíleli své pocity. Aby pomohli ostatním tuto cestu projít. A my jim za jejich odvahu a ochotu pomoci moc děkujeme.

A k tomu neslouží jenom brožurka, ale i "letáčky" - příběhy vyjádřené ne slovy, ale obrazem. Jak brožurku, tak letáčky doplňujeme a rádi zveřejníme i další příběhy.

Jsme přesvědčení, že sdílení těchto prožitků pomáhá. Proto organizujeme i podpůrné skupiny, kde se setkávají maminky nedonošeňátek, tak zdravotníci. Zatím fungují v Českých Budějovicích, ve Zlíně a v Mostě. Věříme, že časem se nám podaří podobné skupiny zorganizovat i při ostatních centrech.

Díky námi pořádané finanční sbírce se pořídily ruce Zaky do všech 12 perinatologických center u nás, v Českých Budějovicích už je "naše" nemocniční odsávačka mateřského mléka Medela Symphony a momentálně probíhá sbírka na tutéž nemocniční odsávačku do Zlína a do Brna.

Jsme součástí evropské organizace EFCNI pro péči o novorozence. Právě teď organizujeme na internetu diskusi k velmi závažnému tématu týkající se přístupu k péči při narození miminka extrémně předčasně, která bude sloužit jako podklad k podzimní evropské konferenci na toto téma.

Pořádáme veřejné prezentace, kde se snažíme seznámit veřejnost s tím, jak moc je těžké, když nemůže maminka po porodu přitisknout své miminko na svá prsa a musí si na první pochování počkat i několik týdnů. Den otců v Moravském zemském muzeu v Brně

Naším cílem je pomoc a podpora rodičům v těžké chvíli, kdy jsou zaskočení novou skutečností a tím, co se děje. Seznámit je s tím, co je možné, co jim hrozí, co je čeká. Pomoci jim prožít toto těžké období v co nejlepší možné psychické pohodě. Pomoci jim domluvit se se zdravotníky na tom, co je potřeba. Co jejich děťátku pomůže. Zprostředkovat jim spojení na další odborníky.

Pomoci tam, kde to je potřeba.

 

Budeme rádi za každou nabídnutou pomoc.

Za manuální pomoc - šití a pletení čepiček, ponožek, polohovátek, přehozů a prostěradel do inkubátorů a další ch potřebností.

Za emoční pomoc - sdílení vašeho příběhu, vašich zkušeností s miminkem, které mělo po narození problémy.

Za finanční pomoc - zaslání jakéhokoliv finančního daru na č.ú. 378 935 4052/5500. (účet je plně transparentní a slouží k nákupům potřebných věcí do nemocnic, můžete sami sledovat pohyby na účtu na internetu). Pomoci můžete i zakoupením charitativních předmětů a poukázáním peněz na náš účet.

Podpořit nás můžete také fanouškovstvím na Facebooku.

Měla jsem štěstí, že se mi dostalo podpory na „mé" diskusi a byla bych ráda, kdyby nové maminky nemusely trpět víc než je to nutné, kdyby si dokázaly najít pro sebe tu správnou podporu. Vždyť pro šťastný život člověka je tak důležité, co dostane v dětství.

Pokud chcete nějak pomoci, napište nám na email babyklokanci@gmail.com.

Děkujeme.

Ing. Ivana Antalová
o.s. ZRNKA - BabyKlokánci

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.