Bazální teplota před otěhotněním a v těhotenství

Bazální teplota je teplota těla naměřená ráno po probuzení. Její každodenní sledování v průběhu menstruačního cyklu vám umožní přesně zjistit, zda a kdy jste měla ovulaci.

Bazální teplota

Bazální teplota je teplota těla naměřená ráno po probuzení. Její každodenní sledování v průběhu menstruačního cyklu vám umožní přesně zjistit, zda a kdy jste měla ovulaci. Pomocí sledování bazálních teplot navíc snadno zjistíte, jak dlouhou máte luteální fázi cyklu (doba mezi ovulací a začátkem menstruace), což je ukazatel, který ovlivňuje pravděpodobnost početí.

Bazální teplota se v průběhu cyklu mění. V první části cyklu (před ovulací) je nízká (kolísá obvykle okolo 36,5 °C při měření v ústech), po ovulaci se vlivem produkce hormonu progesteronu teplota skokově zvyšuje (obvykle o 0,2 až 0,4 °C) a zůstává zvýšená až do začátku menstruace nebo, v případě úspěšného otěhotnění, trvale.

Délka první části cyklu (před ovulací) je různá. Obvykle trvá 14 dní, ale může být i kratší či naopak výrazně delší. Délka první části cyklu se liší nejen mezi ženami navzájem, ale může být rozdílná i u jedné ženy v různých menstruačních cyklech. Naproti tomu druhá část cyklu (po ovulaci, luteální fáze) trvá u většiny žen 14 dní, po kterých následuje pokles teploty na úroveň před ovulací a začíná menstruace. Pokud je teplota zvýšená 18 dní v řadě a více, je vysoce pravděpodobné, že je žena těhotná.

Jak měřit bazální teplotu?

  • Teplotu si měřte ihned po probuzení, před měřením nevstávejte z postele.
  • Teplotu si měřte každé ráno ve stejnou dobu.
  • Teplotu si měřte po alespoň třech hodinách souvislého spánku.
  • Teploměr si večer připravte na dosah ruky, abyste pro něj nemusela vstávat.
  • Použijte kvalitní digitální teploměr, který ukazuje alespoň desetiny °C, lepší jsou teploměry určené přímo na měření bazální teploty, které rozlišují 0,05 °C.
  • Po celý menstruační cyklus používejte stejný teploměr. Pokud v průběhu cyklu měníte teploměr nebo i jen baterie v teploměru, poznamenejte si to do grafu.
  • Teplotu měřte stále na stejném místně (v ústech, popř. v pochvě), protože teploty na různých místech těla se liší. Teplotu neměřte v podpaží, výsledek takového měření není přesný.
  • Teplotu měřte každé ráno pouze jednou. Opakovaná měření dají často různý výsledek, což může být matoucí. Platí, že první měření pro probuzení je nejpřesnější.
  • Po zapípání nechte teploměr ještě alespoň minutu měřit, aby bylo měření opravdu ukončeno.
  • Teplotu si zapište nejlépe ihned po měření, abyste ji později nezapomněla.
  • Teplotu si změřte i pokud jednorázově nedodržíte výše uvedené pokyny. V takovém případě si však k měření zapište poznámku o okolnostech.

Bazální teplotu můžete zanášet do grafu ve vámi vybraném on-line systému (výborný je např. Fertilityfriend.com, který má mnoho užitečných funkcí) nebo si můžete jednoduše vytisknout vlastní šablonu, která je ke stažení zde. Kromě toho si můžete vypočítat své plodné dny v naší ovulační kalkulačce.

Zeptejte se na bazální teplotu v diskuzním fóru.

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Krabičková dieta

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:41

Vůně na léto

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:35

TP Prosinec 2024

Těhotenství

Poslední příspěvek: 29.4.2024 v 17:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.