Bolest prsů v těhotenství

Citlivé a bolestivě nateklé prsy jsou jedním z prvních příznaků těhotenství. Bolest prsů se může objevit už 2 týdny po oplodnění (tedy na konci 4. týdne těhotenství) a obvykle se hodně zmírní na konci 1. trimestru, ale některé ženy pociťují výraznou bolest prsů po celou dobu těhotenství.

28. týden těhotenství

Důvodem bolesti prsů jsou hormonální změny, které způsobují změny v prsní tkáni, prsy se zvětšují a tvoří se v nich kolostrum, výživná nažloutlá tekutina, kterou novorozenci pijí do doby, než se v prsech začne tvořit mateřské mléko.

Jak zmírnit bolest prsů

Vhodná podprsenka může podstatně ulevit od bolesti prsů nejen přes den, ale také v noci. V prodeji jsou speciální těhotenské podprsenky, vyzkoušet můžete také sportovní podprsenky. V pozdějších fázích těhotenství budete určitě uvažovat o podprsence pro kojící ženy, kterou využijete i po porodu, ovšem počítejte s tím, že se prsy po porodu ještě zvětší. Těhotné ženy se obvykle cítí pohodlněji v bezešvé podprsence bez kostic, s širším páskem pod košíčky. Příjemnější než umělé materiály bývá bavlna.

Bezpečným lékem na bolest je v těhotenství paralen (či jiný lék obsahující účinnou látku paracetamol). O užívání jiných léků na bolest se vždy poraďte se svým lékařem.

Zeptejte se na bolest prsů v diskuzním fóru.

Zdroje:
Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2004
http://www.babycenter.com/0_breast-changes-during-pregnancy_262.bc

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Krabičková dieta

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:41

Vůně na léto

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:35

TP Prosinec 2024

Těhotenství

Poslední příspěvek: 29.4.2024 v 17:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.