Evropská komise navrhne zákaz klonování zvířat pro potravinářské účely

Velkochov

Evropská komise minulý týden oznámila, že navrhne pozastavit klonování zvířat pro potravinářské účely v zemích Evropské unie. Pozastaven by měl být také prodej potravin z klonovaných zvířat (předpokládám, že se tím myslí potraviny dovezené ze zahraničí). Návrh se netýká nepotravinářského využití klonovaných zvířat, např. pro farmaceutický průmysl.

Opatření by mělo platit pět let s tím, že toto období umožní analyzovat všechny otázky, které se týkají klonování zvířat pro potravinářské účely, a následně vytvořit jednotnou politiku Evropské unie v této oblasti. Líbí se mi, že se Evropská komise nezabývá jen vlivem potravin z klonovaných zvířat na lidské zdraví, ale také otázkou dobrých životních podmínek zvířat. Vychází přitom ze stanoviska Evropské skupiny pro etiku ve vědě a nových technologiích (EGE). Ve stanovisku je mimo jiné uvedeno:

"Skupina EGE s ohledem na současnou vysokou úroveň utrpení a zdravotních problémů náhradních matek a živočišných klonů pochybuje o tom, že je klonování zvířat za účelem výroby potravin eticky odůvodněno."

Klonování zvířat pro potravinářské účely, stejně jako třeba genetické manipulace se zvířaty, jsou podle mého názoru trápením zvířat, které lidé provozují naprosto zbytečně, jen kvůli zisku několika firem, které se těmito činnostmi zabývají. Jako by nestačilo, v jakých podmínkách dnes chováme hospodářská zvířata...

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.