reklama

Geneticky modifikovaný losos a jiné příšery

28. září 2010 Pro koho jsou geneticky modifikované potraviny vlastně přínosné? Pro zákazníka určitě ne.

V USA nyní probíhá proces schvalování chovu a prodeje geneticky modifikovaného lososa (GM lososa). Úpravou genu pro tvorbu růstového hormonu vytvořili genetičtí inženýři rybu, která roste po celý rok, na rozdíl od divokého lososa, který roste jen v létě a přes zimu má růst zastavený. Cílem je vyšší produkce lososího masa na farmách a zastánci argumentují zejména zdravotními přínosy konzumace lososího masa. Odpůrci nazývají GM lososa příšerou a bojí se ekologických i zdravotních následků genetických manipulací. V USA zřejmě dojde v blízké době ke schválení chovu GM lososa a dříve nebo později se tato ryba bude prodávat i u nás, protože negativní vliv na zdraví se neprokáže.

V ČR se už nyní pěstuje GM kukuřice a brambory. GM kukuřice, upravená, aby byla odolnější proti škůdcům, se používá především jako krmivo pro dobytek, v malé míře pro přímou výrobu potravin. GM brambory s odlišným způsobem tvorby škrobu jsou určeny pouze pro průmyslovou výrobu (papírenství, textilní průmysl).

Dokud šlo při genetických modifikacích jen o rostliny, nijak zvlášť mě to nezajímalo. Geneticky upravené akvarijní rybičky (fosforeskují ve tmě) jsou spíš úsměvné, ale nad genetickými úpravami jiných zvířat už váhám. Nejsem si jistá, jestli člověk má právo takto zasahovat do života jiných tvorů, a těžko se mi hledá nějaké zdůvodnění, které by tyto zásahy ospravedlňovalo. Může tím zdůvodněním být vyšší zisk výrobců potravin nebo levnější ceny potravin pro zákazníky? Jen těžko.

Ekologické hledisko
Ekologové se obávají proniknutí GM lososa do volné přírody, kde podle nich může ohrozit přirozenou lososí populaci. I když se zdá, že farmový losos je oddělen od normální lososí populace, k únikům do moře dochází často, a GM losos bude minimálně potravně konkurovat přirozené populaci. Otázka zkřížení GM lososa a běžného lososa je otevřená, podle „autorů" GM lososa to možné není, protože samičky GM lososa jsou sterilní. Ve mně to vyvolává otázku, jaké další úpravy jsou vlastně v tom zvířeti provedeny.

Zdravotní hledisko
Zastánci argumentují tím, že po schválení chovu GM lososa se díky nižší ceně zvýší spotřeba lososího masa, což bude mít pozitivní vliv na zdraví obyvatelstva. Podle mého názoru to není tak jednoznačné, protože rybí maso obecně má kromě nepochybných pozitiv (především vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin) i rizika (především obsah dioxinů nebo polychlorovaných bifenylů - PCB). Ve farmových lososech je přitom vyšší obsah PCB než v těch z přirozeného odchytu1, i když zkoumané vzorky se téměř vždy udržely pod bezpečnou hranicí stanovenou potravináři. Vlády ve vyspělých zemích nedoporučují konzumovat více než 2 porce rybího masa týdně, protože častější konzumace už může mít zdravotní následky. Nevěřím tomu, že by GM maso nebo i jiné GM potraviny nějak přímo ohrožovaly zdraví člověka, jak se o tom někdy hovoří. Bezpečné podle všeho jsou, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jsou úplně zbytečné, což souvisí s ekonomickým hlediskem.

Ekonomické hledisko
Chov GM lososa bude levnější, o tom není pochyb. Pokud využiju svoje znalosti mikroekonomie, tak na začátku se asi zisk rozdělí mezi chovatele a zákazníka. V delším období díky konkurenci bude zřejmě více profitovat zákazník, pokud mu tedy jde především o nízkou cenu. Dá se očekávat nárůst spotřeby lososího masa, se všemi výhodami, ale i riziky. Výsledkem GM úprav u rostlin je také levnější výrobek. Z GM kukuřice se dá vyrobit např. levnější glukózovo-fruktózový sirup používaný do pochutin a nápojů. Pokud se GM kukuřice použije jako krmivo pro dobytek, pak zlevňuje maso.

Žijeme ve vyspělé zemi, kde nehrozí nedostatek potravin, spíše naopak, lidé jedí více, než je zdrávo. 52 % obyvatel Česka (a 68 % Američanů) má nadváhu2 a větší vliv na to myslím má množství snědeného jídla než nedostatek pohybu. Technologický pokrok v posledních desetiletích (nové metody zpracování potravin, využití přídatných látek) umožnil zlevnění výroby a následně zvýšení spotřeby potravin ve vyspělých zemích nad rozumnou mez. Geneticky modifikované potraviny jsou jen pokračováním tohoto trendu a z toho důvodu se mi prostě nelíbí.

Ve vyspělých zemích se mluví o epidemii obezity, vlády vytvářejí koncepce boje proti obezitě, vynakládají se nemalé prostředky na prevenci obezity a vzdělávání. A ve stejnou chvíli umožňují vlády výrobcům uměle zvyšovat nabídku potravin a reklamou přesvědčovat zákazníky, že čím více budou jíst, tím lépe. Myslím si, že by role vlády měla být silnější, že by měla určovat hranice, za které už není možné jít, a zákaz GM potravin by mohl být jednou takovou hranicí. Jinak se dočkáme ještě horších příšer, než je losos, který „jenom" rychle roste.

Odkazy:
1http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=124
2http://www.oecd.org/document/35/0,3343,en
http://cs.wikipedia.org/wiki/Geneticky_modifikovan%C3%BD_organismus
http://www.fooducate.com/blog/2010/09/22/do-you-want

-ir-

Doporučit e-mailem

Mohli bychom sklízet úrodu i v zimě... BabyKlokánci - pomoc předčasně narozeným dětem

Komentáře k článku

Zatím nejsou vloženy žádné komentáře.

Vložit nový komentář




Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

reklama
reklama
reklama
reklama

vybíráme z blogů na Maminkám.cz

Přejít na blogy

Nejnovější příspěvky do diskuze

Další nové příspěvky

Do diskuzního fóra

nově založená témata v diskuzi

Další nová témata

Do diskuzního fóra

Těhotenská kalkulačka.



Zapamatovat vložené údaje

Výpočet plodných dnů.


Tisknout

TOPlist