Maminky pomáhají – sbírka na rehabilitační pomůcky pro nedonošené děti

Houpačka Wingbo

Naše dcera Anička se nám narodila ve 34. týdnu těhotenství akutním císařským řezem pro mizející ozvy. Jako důsledek těžkého stavu v těhotenství trpí centrálním hypotonickým syndromem, cvičíme Vojtovku, Bobatha a využíváme další rehabilitace. Centrální hypotonický syndrom může být příznakem i vážných genetických postižení, u nás, po komplexním vyšetření na neonatologii a neurologii, naštěstí, se jedná o syndrom dočasný, který se musí „vycvičit".

Naše dcera i my, jako její rodiče, jsme neskutečně šťastní, že jsme se dostali do péče Centra komplexní péče pro děti s perinatální zátěží. Toto centrum vzniklo jako jedinečný projekt v celé republice, a to díky neuvěřitelnému úsilí jeho budovatelů, hlavně paní doktorky Markové. Odborné pracoviště spadá pod Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze, a paní doktorce Markové se povedlo na jednom místě shromáždit ty nejlepší dětské lékaře specialisty, jako MUDr. Magdalenu Weberovou-Chvílovou, MUDr. Petra Klementa, a vyškolit tým specialistů - rehabilitačních pracovníků. Co si budeme povídat, běžná obvodní doktorka si s nedonošenci a korigováním jejich věku, popřípadě se specifiky, která tento jiný vývoj provázejí, moc neporadí. Díky Centru nedonošeňátka a jejich rodiče získali tu nejlepší zdravotní průpravu do života.

Více o institutu zde: http://www.medicina.cz a http://www.vfn.cz.

RehabilitaceOd kamarádky jsem dostala doporučení na rehabilitační pomůcku - houpačku, která ulehčí rehabilitaci právě dětí s různým stupněm tělesného postižení: http://www.wingbo.de/. Po osobní zkušenosti, když naše Anička díky cvičení na houpačce začala zvedat svojí těžkou hlavu a posilovat celá záda, krk, ruce, což byl pohyb, který se mi na jiné cvičební pomůcce nepovedlo skoro vyloudit, jsem se nadšeně hrnula na rehabilitační kontrolu. Paní rehabilitační volbu houpačky maximálně chválila, s tím, že tuto pomůcku by velice uvítalo víc dětí, ale vzhledem k její pořizovací ceně, nové, ale někdy i z druhé ruky, si nedovolí rodičům doporučit její pořízení. Rodiny nedonošeňátek jsou často zatíženy dalšími výdaji, na dopravu, do centra se sjíždění děti i z celé republiky, na rehabilitaci se jezdí v určité fázi i jednou týdně, hodně nedonošeňátek se rodí jako dvojčata, a investovat do další pomůcky, kterou dítě může používat i jen pár týdnů či měsíců, je nad jejich možnosti. Běžné spíš je, že tyto rehabilitační pomůcky mívá Rehabilitace k dispozici a půjčuje je rodinám podle potřeb dítěte. Ale toto naše Centrum, založené před dvěma lety, žádnou svojí houpačku nemá, a ani nemá zdroje pro její pořízení.

S manželem jsme se inspirovali, a minulý týden ve čtvrtek jsme do institutu doručili jako sponzorský dar první zásilku dvou houpaček. Od pátku hned slouží v rodinách k rehabilitaci potřebným, jedni rodiče kvůli tomu přijeli s dítětem z Karlových Varů na mimořádnou kontrolu, aby mohli pomůcku využívat co nejdříve. Nadšená doktorka mi hned volala, a pronesla větu, že by jich pro děti do rodin užili co nejvíce, klidně celý ten sklad. Tím mě inspirovala ke sbírce rovné sbírce vlastenců na Národní divadlo. Povedlo se mi získat tyto houpačky, nové, ve slevě, 1 ks za 1 500 Kč. Prodejce má na skladě posledních 7 kusů.

Rehabilitace3 kusy pro Centrum zasponzorovali přímo přátelé a rodina. Na zbylé 4 kusy začaly vybírat peníze, korunku ke korunce, maminky zde z "Maminkám.cz"! Po zveřejnění mého nápadu se přidaly:

Na houpačku č. 1 přispěly: Iv, Věra, Lucka, Wiw, Márinka, Eva, a houpačku vezu ve čtvrtek do CKP.

Na houpačku č. 2 přispěly: Márinka, Simka, Jana, Markéta (Brněnské maminky), a houpačku vezu ve čtvrtek do CKP.

Na houpačku č. 3 mám přísliby od maminek, zatím došly peníze ve výši: 200 Kč. Je teprve úterý, data budu průběžně aktualizovat.

Na houpačku č. 4 se začaly chodit první přísliby, ale jsme ve sbírce na tuto poslední houpačku úplně na začátku.

Sejde-li se mi na účtu nakonec více, než je hodnota zakoupených houpaček, tyto peníze jménem maminek přepošlu na účet Centra komplexní péče, a budou využity na nákup dalších rehabilitačních pomůcek, podle potřeby dětí.

Milé maminky, které jste věnovaly sponzorský dar dobré věci, velice děkuji. Milé maminky, které uvažujete o přispění libovolnou částkou, prosím, pošlete mi soukromou zprávu, dohodneme podrobnosti. Při platbě pak do poznámky uveďte své jméno nebo internetovou přezdívku. Průběh sbírky můžete sledovat v diskuzním fóru Maminkám.cz v tématu Maminky pomáhají.

Ve čtvrtek na 14. hodinu jsem domluvená s MUDr. Markovou na předání prvních houpaček, jestliže se chce některá z maminek na akci podívat, opět prosím o email, dohodneme, kdy a kde se sejdeme. Jinak se také pokusím svým laickým fotografickým ne-uměním zachytit atmosféru v Centru, abyste mohly sdílet radost, že se společně podílíme na dobrém skutku.

Desideria

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Jak se udržujete na MD?

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 21.4.2024 v 22:11

Začátek těhotensví

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 21.4.2024 v 19:05

IVF_duben_24

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 14.4.2024 v 22:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.