Maso až od roku věku?

Další zajímavý dotaz ze sbírky.

Zeleninový příkrm

Jméno: Z. P.
Předmět: nahrada masa
Text: Dobry den, mam temer 8 mesicni holcicku, pred mesicem jsem zavedla prvni zeleninovy prikrm. Maso bych chtela davat az roka veku; je potreba ho nahradit jinym zdrojem tolik diskutovaneho zeleza?
Dekuji

Dotaz k upřesnění otázky:

Dobrý den,
mohu se zeptat na důvody, které Vás k takovému rozhodnutí vedou?
Irena Řehová

Doplňující informace maminky:

Dobry den,
mela jsem v planu vyhradne kojit do 8 mesice, nicmene jsem to o mesic zkratila. Mam za to, ze i vyhradni kojeni do roka ditete by bylo zcela postacujici (matka meho manzela takhle odchovala 6 deti). Nemam pocit, ze by maso kojenci prinaselo neco zasadniho. A take mam publikaci Mudr. Forta, ktery doporucuje maso az od 18.mesicu s tvrzenim, ze pokavad dame maso malemu kojenci, tak musime ubrat na mlecne vyzive, protoze by to bylo prilis mnoho bilkovin pro tak male dite.
Z. P.

Odpověď:

Dobrý den,
děkuji za ten upřesňující email. Přikrmování kojenců je hodně věcí tradice. Postupy jsou v různých částech světa hodně odlišné. V západních zemích se tradičně začíná s příkrmy brzy a během prvního roku dostane dítě obiloviny, ovoce, zeleninu i maso. V Japonsku se kojí plně do roka a pak děti dostanou rovnou rýži a syrovou rybu. Některé národy v Africe zase podávají v půlroce jako první příkrm maso. Záleží na vašem rozhodnutí, jak budete postupovat a jakou si založíte vlastní rodinnou tradici.

Já na svých stránkách vycházím z doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropské společnosti pro pediatrickou gastroenterologii, hepatologii a výživu, která jsou založena na vědeckých výzkumech, nikoli na spekulacích (těch je jinak plný internet i většina knih o výživě, a to nejen dětské). Ani jedna z těchto dvou organizací neříká, jakým příkrmem by se mělo začít - ovoce, zelenina nebo obilná kaše, ale obě doporučují začít s příkrmy kolem 6. měsíce, protože později již mateřské mléko nepokrývá všechny nároky na živiny, chybí především železo a zinek. Obě organizace také považují maso za nezbytnou součást příkrmů. Deficit minerálů a vitamínů je u kojenců často bezpříznakový, ale ovlivňuje celkový vývoj dítěte - růst, rozvoj psychomotorický dovedností či fungování imunitního systému.

Pokud ta původní otázka vlastně zněla, jak při vynechání masa dodat do stravy dítěte železo, pak vám nemohu dát úplnou odpověď. Bylo by to na dlouhý článek a já bohužel nemám tolik času, abych mohla jednotlivé čtenářky svých stránek individuálně vzdělávat. Omlouvám se. Pokud umíte anglicky, můžete si přečíst např. toto: http://www.parentingscience.com/iron-rich-foods.html. Na českých stránkách jsem nehledala, ale předpokládám, že některé stránky, které se zabývají vegetariánskou výživou, by vám mohly dát odpověď. Nebo se zeptejte vaší dětské lékařky.

Přeji hezký den.
Irena Řehová

Ten poslední odstavec je trochu drsný, ale jinak to nešlo. Respektuji přání každé maminky zavádět příkrmy po svém. Pokud se ale chystá nějak podstatně odlišit od doporučené cesty, měla by věnovat trochu času studiu. Tu knížku od MUDr. Fořta jsem nečetla, ale snad se tam o železe píše, nebo ne? Pokud knihu znáte, napište mi prosím svůj názor na ni do komentářů. Děkuji.

Až konečně dopíšu ten vývoj plodu v těhotenství týden po týdnu, napíšu něco i o železe. Snad to bude dříve než za 9 měsíců.

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

IVF_duben_24

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 14.4.2024 v 22:06

Těhotenství přes antikoncepci?

Těhotenství

Poslední příspěvek: 22.3.2024 v 17:34

Xonvea v těhotenství

Těhotenství

Poslední příspěvek: 4.4.2024 v 19:33

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.