Maso jako první příkrm

V Pediatric News vyšel v listopadu 2009 článek s názvem Rice Cereal Can Wait, Let Them Eat Meat First (Ať jedí nejdříve maso, rýže může počkat).

Masozeleninový příkrm

V Pediatric News vyšel v listopadu 2009 článek s názvem Rice Cereal Can Wait, Let Them Eat Meat First (Ať jedí nejdříve maso, rýže může počkat). Článek seznamuje s připravovaným dokumentem Výboru pro výživu Americké pediatrické akademie (AAP), který se má týkat postupu zavádění příkrmů u kojenců. V USA se tradičně jako první příkrm podává rýžová kaše obohacená o železo. Doporučená doba pro začátek zavádění přikrmů je v USA 4. až 6. měsíc, ovšem podstatná část rodin začíná s příkrmy dříve (40 % dětí má ve 4 měsících zaveden alespoň jeden příkrm).

Zástupce Výboru pro výživu v rozhovoru uvádí, že by druhy příkrmů podávaných kojencům měly vycházet z výživových potřeb kojenců a z obsahu živin v potravinách, nikoli z tradice, která nemá vědecký základ. Nový přístup by měl spočívat v upřednostňování potravin, které jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, a dále na vitamíny A, C, D, E a vitamíny skupiny B. Přednost před rýžovou kaší by tedy mělo dostat ovoce a zelenina. Co nejdříve by přitom mělo být do výživy kojenců zaváděno maso (včetně rybího), které je dobrým zdrojem snadno vstřebatelného železa a zinku.

Osobně jsem zvědavá, jakým "vědeckým základem" podpoří Výbor své stanovisko. V knize Caring for Your Baby and Young Child, kterou AAP vydalo loni, totiž autoři uvádějí, že je možné začít jakýmkoli příkrmem (myšleno tedy nejen rýžovou kaší), protože neexistuje vědecký důkaz o tom, že by zavádění jednotlivých druhů příkrmů v určitém pořadí přinášelo dítěti nějakou výhodu.

Současnou snahu AAP ale hodnotím kladně, protože je to poprvé, kdy se někdo chce vážně zabývat tím, jaké příkrmy jsou nejvhodnější na počátku přikrmování.

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.