Měli bychom u kojenců používat opalovací krémy? Většinou ne

S kojencem na slunci Zdroj:www.fda.gov

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal zprávu o používání opalovacích krémů u kojenců, ve které doporučuje používat opalovací krémy u kojenců jen jako poslední možnost ochrany před sluncem. Hlavním důvodem je to, že pokožka kojenců je mnohem tenčí než u dospělých a chemické látky z opalovacích krémů se u nich vstřebávají do kůže mnohem snadněji. Kojenci mají navíc větší povrch těla v poměru k tělesné váze než starší děti a dospělí. Obojí pak znamená, že kojenci jsou vystaveni chemickým látkám v opalovacích krémech mnohem více, což zvyšuje riziko alergických reakcí a zanícení pokožky.

Nejlepší ochranou dítěte před sluncem je udržet ho ve stínu. Pokud není nablízku přirozený stín, můžete použít slunečník nebo stříšku kočárku. Pokud není možné být s dítětem ve stínu, můžete použít malé množství opalovacího krému s vyšším ochranným faktorem na tvář a ruce, zbytek těla zakryjte oblečením. Pro kojence nepoužívejte opalovací krémy s repelenty.

Americká pediatrická akademie (AAP) doporučuje oblékat kojence, se kterými se chystáte na slunce, do lehkých dlouhých kalhot, trička s dlouhým rukávem a kloboučku, který zakrývá také zátylek. Přiléhavý oděv je vhodnější než volný. Tkanina by neměla být příliš řídká. Pokud je přes látku vidět pokožku, pak před sluncem dostatečně neochrání.

Další tipy pro pobyt kojence na slunci

  • sledujte, zda se dítě na slunci nepřehřívá. Kojenci se nepotí tolik jako dospělí a je u nich proto zvýšené riziko přehřátí. Příznakem přehřátí u kojence je celková nespokojenost, zčervenání pokožky, pláč,
  • sledujte, zda dítě není dehydrované. Umělé nebo mateřské mléko podávejte dítěti častěji než obvykle, mezi krmením můžete přidat malé množství vody. Příznakem dehydratace je především méně časté močení, suchost sliznic, neklid nebo naopak neobvyklá spavost.

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.