reklama

Mohli bychom sklízet úrodu i v zimě...

08. říjen 2010 Ještě jednou ke genetickým modifikacím.

Na stránkách Rádia Česko si můžete poslechnout rozhovor s profesorem biochemie Jiřím Frimlem o jeho práci. Ta spočívá především ve zkoumání vlivu rostlinného hormonu auxinu na růst rostlin a jejich plodů. Výsledky jeho práce jsou využitelné v zemědělství - genetickými modifikacemi rostlin lze ovlivnit tvorbu auxinu a tím zlepšit výnosy zemědělských plodin.

Cituji z rozhovoru: "V jižní Evropě třeba neumíme u jahod, baklažánů nebo cuket docílit dvojí úrody ročně, protože nelétá hmyz, který je opyluje. Pokud bychom dokázali pečlivě zmanipulovat tvorbu auxinu v květech, mohli bychom sklízet úrodu i v zimě, bez přispění hmyzu."

Nevím jak vám, ale mně nevadí, že v zimě nerostou jahody. Připadá mi to normální, můžu si je koupit mražené nebo zavařené nebo taky ozářené z druhé poloviny zeměkoule. Po přečtení rozhovoru (byl přepsaný v časopise Vesmír) jsem konečně pochopila, pro koho jsou genetické modifikace potravin výhodné - pro vědce, kteří je vymýšlejí, a pro firmy, které od nich patenty nakupují a prodávají pak geneticky modifikované osivo (nebo třeba plůdky ryb) pěstitelům. A dál už podle mě pro nikoho, viz předchozí článek o geneticky modifikovaném lososu.

-ir-

Doporučit e-mailem

Tyčinky Kinder Vest - nejhorší výrobek roku Geneticky modifikovaný losos a jiné příšery

Komentáře k článku

Zatím nejsou vloženy žádné komentáře.

Vložit nový komentář




Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

reklama
reklama
reklama
reklama

vybíráme z blogů na Maminkám.cz

Přejít na blogy

Nejnovější příspěvky do diskuze

Další nové příspěvky

Do diskuzního fóra

nově založená témata v diskuzi

Další nová témata

Do diskuzního fóra

Těhotenská kalkulačka.



Zapamatovat vložené údaje

Výpočet plodných dnů.


Tisknout

TOPlist