Dobrý den,
dýni jsem měla původně v receptech taky od 6. měsíce, ale po prostudování podkladů k článku o dusičnanech v zeleninových příkrmech https://www.maminkam.cz/dusicnany-v-zeleninovych-prikrmech/ jsem ji dala až od 8. měsíce. Důvodem byla hlavně tato zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Opinion/contam_ej_689_nitrate_en.pdf?ssbinary=true - jsou tam tabulky s hodnotami dusičnanů v jednotlivých druzích zeleniny a mezi druhy s nejvyššími hodnotami je nejen listová zelenina (špenát nebo hlávkový salát), ale také dýně a červená řepa. Pravděpodobnost methemoglobinémie je po 6. měsíci prakticky nulová, ale přesto se doporučuje při podávání potravin typicky obsahujících vyšší množství dusičnanů určitá opatrnost, protože nikdo přesně neví, jaký vliv na kojence a malé děti případné vysoké dávky dusičnanů mají.
Dýni ale klidně dávejte. Pokud to nebude plná porce 7 krát týdně, je to naprosto bezpečné. A dětem většinou chutná.
Mějte se hezky.
Irena Řehová
Maminkám.cz
-ir-
Komentáře k článku