Sledování účinků placeba

V dubnovém čísle časopisu Vesmír vyšel zajímavý článek Miloslava Kršiaka s názvem Placebo a podtitulem Působí, ale jen někdy. Článek pojednává jednak o některých výzkumech, které zpochybňují účinnost placeba, a jednak o možnostech zjišťovat účinky placeba v lidském mozku moderními zobrazovacími metodami.

Laboratorní test

Mě zaujala především informace o tom, že účinky placeba v těle je možné sledovat objektivním způsobem, tedy nikoli jen zjišťováním subjektivních pocitů zúčastněných osob.

V článku je uvedeno, že už před 30 lety byly publikovány studie naznačující, že na placebo efektu se podílejí endogenní látky morfinového typu (endorfiny, opioidy). Dále je citována např. studie z roku 1990, při které bylo zjištěno, že placebo zvyšuje množství endorfinu v mozkomíšním moku u pacientů s chronickou bolestí, a to pouze u těch, kteří po placebu pociťovali útlum bolesti, nikoliv u těch, kteří po něm žádnou úlevu nezaznamenali.

Jiná studie prokázala v mozku dobrovolníků specifické neurobiologické účinky placeba, které byly zjišťovány moderními zobrazovacími metodami (magnetickou rezonancí nebo pozitronovou emisní tomografií). Bylo zjištěno, že placebo zvyšuje aktivitu opioidních struktur v těch oblastech mozku, které jsou pro vnímání bolesti klíčové. Aktivace byla tím vyšší, čím více placebo tlumilo bolest. Dále bylo zjištěno, že placebo snižuje aktivitu (prokrvení) mozku vyvolanou experimentální bolestí (elektrickými ranami nebo lokálním přehřátím na předloktí), a to v těch korových a podkorových oblastech, které se uplatňují ve vnímání bolesti.

Podle autora článku placebo působí, ale dostatečně se projevuje jen u některých poruch a u některých osob. Proto se účinek placeba dá spolehlivěji zjišťovat jen při zaměření na jednotlivce, kdežto v metaanalýzách se většinou ztrácí. Terapeutický efekt placeba se podle něj může uplatnit tím více, čím více se na onemocnění podílejí psychické nebo duchovní vlivy, například u některých bolestí, úzkostí, depresí, a tím méně, čím více jsou potíže organického původu.

Odkaz na stránky časopisu Vesmír (články jsou přístupné pouze pro předplatitele)

Co je to placebo?
Placebo je látka nebo procedura, kterou pacient považuje za lék či léčbu, která však ve skutečnosti žádný vlastní léčebný účinek nemá.
Placebo se využívá především v lékařském výzkumu jako kontrola při hodnocení účinnosti nových léčiv. Všeobecně se má za to, že placebo efekt (působení placeba vyvolané pacientovou vírou v léčivý účinek) je silnější, pokud lék má výbornou pověst, je podán autoritou, je drahý a je podán injekčně. Účinek placeba bývá obvykle popisován jako krátkodobý a přechodný.

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.