Tyčinky Kinder Vest - nejhorší výrobek roku

V obchodech teď můžete koupit nový výrobek určený pro děti - slané tyčinky Kinder Vest od firmy Jana Večerková - VEST. Barevný pytlík s tyčinkami, na obrázku Bořek stavitel a nápisy Bez posypu soli, Calcium, Vláknina.

Tyčinky Kinder Vest

Připadá vám to jako dobrý nápad - přidat vápník a vlákninu do slaných tyčinek? Mně to připadá jako nejhorší druh marketingu zaměřeného na rodiče a děti. Celý obal má vyvolat dojem, že jde o zdravou potravinu, zdravější náhražku za běžné tyčinky, které jsou jinak považovány za nezdravé a pro děti nevhodné kvůli vysokému obsahu soli a v podstatě nulové výživové hodnotě.

Jenže zdravou potravinu nedělá přidaná vláknina, zdravá potravina obsahuje vlákninu sama od sebe v přirozené podobě. To samé s vápníkem nebo kterýmkoli jiným minerálem nebo vitamínem.

A tyhle tyčinky opravdu zdravé nejsou. Jedno balení tyčinek (50 g) obsahuje 199 kcal, což je 17 % denního příjmu energie pro pětileté dítě, a 1 g soli, což je třetina doporučené denní spotřeby soli takto starého dítěte. Pro srovnání obyčejný rohlík o stejné váze má o třetinu nižší kalorickou hodnotu (136 kcal), protože obsahuje méně tuku, a poloviční obsah soli.

A firma VEST se ještě jistí. Pro případ, že by na vás nezapůsobil trik s vlákninou, pořádá navíc soutěž "o super dárky". Když těch tyčinek koupíte kilo (!), dostanete puzzle s Bořkem, když dvě a půl kila, tak vám pošlou společenskou hru s Bořkem. Jedno balení tyčinek stojí 9 Kč, kilo tedy vyjde na 180 Kč. Stejné puzzle s Bořkem jsem našla na internetu za 26 Kč, takže je rozhodně výhodnější si ho koupit v hračkářství než se k němu projíst.

Jana Večerková - VEST získala letos za tyto tyčinky cenu hodnotitelské komise v soutěži o nejlepší výrobky Zlínského kraje. Za sebe můžu říct, že bych tento výrobek spíše nominovala na cenu o nejhorší výrobek roku, kdyby nějaká byla.

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.