Mohli bychom sklízet úrodu i v zimě...

Ještě jednou ke genetickým modifikacím.

Sběr jahod

Na stránkách Rádia Česko si můžete poslechnout rozhovor s profesorem biochemie Jiřím Frimlem o jeho práci. Ta spočívá především ve zkoumání vlivu rostlinného hormonu auxinu na růst rostlin a jejich plodů. Výsledky jeho práce jsou využitelné v zemědělství - genetickými modifikacemi rostlin lze ovlivnit tvorbu auxinu a tím zlepšit výnosy zemědělských plodin.

Cituji z rozhovoru: "V jižní Evropě třeba neumíme u jahod, baklažánů nebo cuket docílit dvojí úrody ročně, protože nelétá hmyz, který je opyluje. Pokud bychom dokázali pečlivě zmanipulovat tvorbu auxinu v květech, mohli bychom sklízet úrodu i v zimě, bez přispění hmyzu."

Nevím jak vám, ale mně nevadí, že v zimě nerostou jahody. Připadá mi to normální, můžu si je koupit mražené nebo zavařené nebo taky ozářené z druhé poloviny zeměkoule. Po přečtení rozhovoru (byl přepsaný v časopise Vesmír) jsem konečně pochopila, pro koho jsou genetické modifikace potravin výhodné - pro vědce, kteří je vymýšlejí, a pro firmy, které od nich patenty nakupují a prodávají pak geneticky modifikované osivo (nebo třeba plůdky ryb) pěstitelům. A dál už podle mě pro nikoho, viz předchozí článek o geneticky modifikovaném lososu.

-ir-

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.