Novorozenecká žloutenka

Novorozenecká žloutenka je časté onemocnění novorozenců, které se obvykle objevuje druhý až třetí den po narození a přetrvává u dítěte několik dní až týdnů.

Fototerapie

Příčiny novorozenecké žloutenky

Novorozenecká žloutenka u dítěte vzniká v případě, že se v jeho krvi hromadí bilirubin, což je žluté krevní barvivo vznikající při rozpadu červených krvinek. Bilirubin je za normálních okolností vylučován z těla játry. Příčinou novorozenecké žloutenky může být jak nadměrná tvorba bilirubinu, tak nedostatečné vylučování bilirubinu z těla.

  • Nadměrná tvorba bilirubinu - při hojení modřin vzniklých při porodu, při neshodě Rh faktoru nebo krevní skupiny mezi matkou a dítětem, při některých vrozených onemocněních.
  • Nedostatečné vylučování bilirubinu z těla - nedostatečná funkce jater (játra neplní ihned po narození zcela svou funkci, bilirubin se hromadí v krvi a způsobuje žloutenku - častější u předčasně narozených dětí), nedostatečný příjem mléka (bilirubin odchází z těla ve stolici a pokud je výživa dítěte nedostatečná, je množství stolice menší, než by bylo potřeba).
  • Žloutenka kojených dětí - u některých kojených dětí přetrvává žloutenka až několik měsíců po porodu, příčiny nejsou zcela známy.

Jak poznám žloutenku u dítěte

Žluté zbarvení kůže se nejprve objevuje na pokožce hlavy a později postupuje na hrudník a končetiny. Žluté zbarvení kůže se více projeví, pokud prsty lehce vmáčknete kůži, např. na čele. Jen v některých případech se žlutě zbarví také oční bělmo nebo sliznice v ústech.

V Česku jsou děti vyšetřovány na žloutenku ihned po narození a poté druhý a třetí den pobytu v nemocnici. Pro diagnózu se využívá krevní nebo kožní test.

Léčba novorozenecké žloutenky

Novorozeneckou žloutenku prodělá 50 - 60 % novorozenců1 a u většiny z nich onemocnění odezní samo bez léčby. Pokud u dítěte dochází ke zhoršování žloutenky, je nutná fototerapie. Dítě při ní leží jen v plence a se zakrytýma očima pod modrým světlem, které změní bilirubin na netoxickou látku, která je rozpustná ve vodě a dítě ji snadno vyloučí močí.

Za potenciálně nebezpečnější je považována žloutenka, která se u dítěte projeví v prvních 24 hodinách života. Ta je nejčastěji způsobena neshodou Rh faktoru nebo krevních skupin mezi matkou a dítětem nebo méně často vrozenými vadami. Tyto příčiny novorozenecké žloutenky vyžadují zvláštní léčbu (např. podání imunoglobulinů).

Pokud hladina bilirubinu v krvi i přes fototerapii a další léčbu nadále roste a nabývá pro dítě nebezpečných hodnot, mohou lékaři využít výměnnou krevní transfuzi, při které dojde k odstranění podstatné části bilirubinu z krve.

U žloutenky kojených dětí se doporučuje časté kojení 8 až 12 krát denně. Pokud hladila bilirubinu i přes dobrou výživu dítěte dále roste, je možné i u starších dětí využít fototerapii, popř. lékař doporučí přerušení kojení na 24 hodin. V této době pije dítě umělé kojenecké mléko nebo upravené mateřské mléko.

Nejzávažnější komplikací novorozenecké žloutenky (při velmi vysoké hladině bilirubinu v krvi) je vznik tzv. jádrového ikteru, při kterém se bilirubin ukládá do mozkové tkáně, což vede k nevratnému poškození nervové soustavy dítěte.

Kdy kontaktovat lékaře

V porodnici sledují dítě lékaři, ale mírnou žloutenku bude mít dítě obvykle ještě několik dní až týdnů po příchodu domů. Na první preventivní prohlídce se proto domluvte s praktickým lékařem na dalším postupu. Lékaře navštivte, pokud vám bude připadat, že žloutenka nemizí, zhoršuje se nebo se po vyléčení znovu objeví. S lékařem se také poraďte, pokud je dítě velmi spavé, je obtížné ho probudit na kojení nebo kojení odmítá.

Zeptejte se na novorozeneckou žloutenku v diskuzním fóru.

Zdroje:
1http://www.nemjbc.cz/cs/o-nemocech/novorozenecka-zloutenka.html
http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina-priloha/novorozenecky-ikterus-308641
http://www.babycenter.com/0_jaundice_89.bc

Související články

Nově založená témata v diskuzi

IVF

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 20.5.2024 v 20:50

Jak mohu sám uklidit celý dům?

Ostatní

Poslední příspěvek: 21.5.2024 v 11:55

TP Prosinec 2024

Těhotenství

Poslední příspěvek: 29.4.2024 v 17:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.