Příušnice

Příušnice, odborně nazývané parotitida, jsou virové onemocnění způsobující zánět příušních slinných žláz.

Příušnice

Onemocnění příušnicemi dnes není příliš časté, protože v Česku, stejně jako ve většině zemí světa, jsou děti proti této nemoci povinně očkovány. Onemocnění postihuje zejména děti, nejčastěji v batolecím věku, ale onemocnět mohou i dospělí. Nemoc se šíří kapénkovou infekcí. Inkubační doba je dva až tři týdny, dítě je infekční již několik dní před prvními projevy nemoci a zhruba 9 dní po začátku onemocnění.1 Proděláním onemocnění vzniká celoživotní imunita.

Příznaky příušnic

Onemocnění postihuje především příušní slinné žlázy. Místo mezi uchem a dolní čelistí je oteklé a bolestivé. Často se otok objeví nejprve na jedné straně tváře a za dva až tři dny na druhé straně. Dítě si stěžuje na bolest při polykání a mluvení. Na začátku onemocnění se může objevit horečka, nevolnost, únava nebo bolest hlavy. Děti obvykle nemají chuť k jídlu.

Fotografie dítěte s příušnicemi na serveru Wikipedie.

Komplikace příušnic

Příušnice obvykle proběhnou jako lehké onemocnění, ve vzácných případech se však mohou objevit komplikace, především zánět mozkových blan, zánět slinivky břišní, zánět varlat nebo zánět vaječníků. Zánět varlat může postihnout buď jedno nebo obě varlata a může ve vzácných případech vést až k neplodnosti, buď dočasné nebo i trvalé. Komplikace v podobě zánětu varlat je možná v jakémkoli věku, ale u chlapců do 10 let se vyskytuje jen velmi vzácně.

Léčba příušnic

Pro zmírnění horečky a bolesti můžete dětem podat léky s paracetamolem v běžném dávkování. Ulevit od bolesti může také teplý obklad na postižená místa. Během nemoci dohlížejte na to, aby dítě dostatečně pilo. Tekutiny podávejte po troškách, nepodávejte citrusové džusy, které vyvolávají silnější tvorbu slin, která je pro dítě bolestivá. Je vhodné podávat dětem lehce stravitelná jídla, která jdou dobře pokousat nebo se kousat nemusejí.

Kdy kontaktovat lékaře

Lékaře kontaktujte vždy, pokud máte podezření, že vaše dítě onemocnělo příušnicemi. Návštěvu si s lékařem domluvte telefonicky, abyste zmenšili riziko nákazy dalších pacientů. Pokud se stav dítěte zhorší, objeví se bolest břicha nebo varlat, dítě začne být apatické, zvrací nebo má ztuhlý krk, vyhledejte lékařskou pomoc okamžitě.

Očkování proti příušnicím

Očkování proti příušnicím je v Česku povinné od roku 19872. V současné době se podává jako součást tzv. MMR vakcíny, která v sobě zahrnuje očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Očkuje se ve dvou dávkách. První dávka se podává po 15. měsíci věku, druhá za 6 až 10 měsíců po podání první dávky. Očkování nazaručuje 100% ochranu před onemocněním, ale velmi výrazně snižuje jeho riziko.

Zeptejte se na příušnice v diskuzním fóru.

Zdroj:
1 http://www.babycenter.com/0_mumps_10864.bc
2 https://cs.wikipedia.org/wiki/Příušnice
Caring for your baby and young child, American Academy of Pediatrics, 2009

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Výbava

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 21.5.2024 v 18:16

IVF

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 20.5.2024 v 20:50

Jak mohu sám uklidit celý dům?

Ostatní

Poslední příspěvek: 21.5.2024 v 11:55

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.