Revmatická horečka

Revmatická horečka je zánětlivé onemocnění, které vzniká jako komplikace hnisavé angíny nebo spály. Tělo při ní pokračuje v boji proti streptokokům a napadá přitom vlastní buňky.

Revmatická horečka

Nejčastěji je postiženo srdce, dále klouby, kůže nebo centrální nervový systém. Onemocnění může vést až k srdečnímu selhání nebo trvalým následkům, zejména postižení srdečních chlopní. K jejich selhání dochází 10 až 20 let po proběhlém onemocnění. Možnost vzniku revmatické horečky je hlavním důvodem, proč je třeba hnisavou angínu a spálu důkladně přeléčit antibiotiky. Díky antibiotikům se revmatická horečka vyskytuje u dětí dnes jen zřídka.  

Příznaky revmatické horečky

Příznaky revmatické horečky se obvykle objevují za dva až čtyři týdny po prodělané streptokokové infekci a mohou být velmi různorodé:

  • horečka,
  • bolest a otoky kloubů, nejčastěji kolen, kotníků, loktů a zápěstí - bolest často postupně přechází mezi jednotlivými klouby,
  • malé, nebolestivé uzlíky pod kůží,
  • bolest na hrudi,
  • srdeční šelest,
  • únava, slabost,
  • plochá vyrážka s nepravidelným okrajem (erythema marginatum),
  • trhavé, nekontrolované pohyby rukou, nohou a obličeje, neobvyklé chování (Sydenhamova chorea) - při napadení centrálního nervového systému.

Léčba revmatické horečky

Revmatická horečka se léčí antibiotiky. Cílem je eliminovat zbývající streptokoky. Po prvotním přeléčení následuje dlouhodobá preventivní léčba antibiotiky, která má předejít návratu onemocnění. Léčba může trvat několik let, obvykle až do dospělosti.

Při akutním onemocnění jsou dále podávány protizánětlivé léky, včetně kortikoidů, a léky na bolest. Při postižení centrálního nervového systému užívají pacienti léky proti křečím.

Kdy kontaktovat lékaře

Při podezření na hnisavou angínu nebo spálovou angínu je nutné kontaktovat lékaře vždy, protože nemoc je třeba léčit antibiotiky. Pokud se po prodělané angíně objeví u dítěte příznaky revmatické horečky, také nevyčkávejte a navštivte lékaře ihned.

Zdroj:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatic-fever/symptoms-causes/syc-20354588
https://www.wikiskripta.eu/w/Revmatick%C3%A1_endokarditida

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Clip vlasy

Ostatní

Poslední příspěvek: 21.5.2024 v 21:39

Výbava

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 21.5.2024 v 18:16

IVF

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 21.5.2024 v 21:43

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.