4. měsíc těhotenství

4. měsíc těhotenství zahrnuje 14. až 17. týden těhotenství. Na konci 4. měsíce těhotenství měří plod v průměru 13 cm a váží 140 gramů.

14. týden těhotenství

4. měsíc těhotenství - vývoj dítěte

14. týden těhotenství

4. měsíc těhotenství - 14. týden těhotenství 14. týdnem těhotenství začíná 2. trimestr těhotenství. V tomto týdnu měří plod zhruba 8,5 cm. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Plod nyní váží zhruba 45 gramů.

Tělo dítěte roste rychleji než hlavička. Zřetelnější než dříve je krátký krk. Ruce dítěte se prodlužují a jejich délka nyní více odpovídá délce těla. Nohy stále zůstávají relativně krátké. Na těle začíná růst jemné chmýří, zvané lanugo. Vývoj mozku umožňuje dítěti používat mimické svaly v obličeji, dítě se může šklebit, mračit, smát se nebo mhouřit oči.

Dítě polyká plodovou vodu a v ledvinách se z ní tvoří moč. Moč je poté vylučována do plodové vody. Tento koloběh zůstane zachován až do narození dítěte. V játrech se začíná tvořit žluč a slezina začíná produkovat červené krvinky.

15. týden těhotenství

4. měsíc těhotenství - 15. týden těhotenstvíV 15. týdnu těhotenství měří plod zhruba 10 cm. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Váha plodu je nyní zhruba 70 g.

V tomto týdnu začíná proces osifikace neboli kostnatění. Na rentgenovém snímku by již byla vidět kostra dítěte. Nohy dítěte rostou v tomto týdnu rychleji než ruce.

Plodová voda se dostává nosem až do horních cest dýchacích. V plicích se vyvíjí primitivní plicní sklípky. Oči dítěte jsou stále zavřené, ale dítě již reaguje na světlo. Pokud namíříte silný proud světla na své břicho, dítě se bude snažit pohnout směrem pryč od světla. Na jazyku se začínají tvořit chuťové pohárky.

Pokud je dítě v děloze vhodně otočeno, je možné při ultrazvukovém vyšetření rozpoznat jeho pohlaví.

16. týden těhotenství

4. měsíc těhotenství - 16. týden těhotenstvíV 16. týdnu těhotenství měří plod zhruba 11,5 cm. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Váha plodu je nyní zhruba 100 g.

Dítě se nyní připravuje na růstový spurt,který proběhne v následujících týdnech. Hlavička se napřimuje, oči a uši jsou již téměř na svých místech. V těle dítěte funguje oběhový systém. Srdce tepe zhruba 150 krát za minutu a za den přečerpá až 25 litrů krve (na konci těhotenství to bude až 1800 litrů krve denně).

17. týden těhotenství

V 17. týdnu těhotenství měří plod zhruba 13 cm. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Váha plodu je nyní zhruba 140 g.

4. měsíc těhotenství - 17. týden těhotenstvíJak dítě roste, pupeční šňůra se prodlužuje a zesiluje. Uši již mají konečný tvar a jsou na správném místě, dítě začíná vnímat zvukové vjemy.

Pokračuje proces osifikace neboli kostnatění, při kterém se původní chrupavčitý základ kostí mění v kostní tkáň. Začíná se vytvářet tuková tkáň. Tu dítě potřebuje k regulaci teploty a metabolismu. V tomto týdnu se začínají vyvíjet také potní žlázy na kůži.

4. měsíc těhotenství - budoucí maminky

2. trimestr bývá obvykle nejpříjemnější částí těhotenství. U většiny žen dochází v tomto období k ústupu těhotenských nevolností a polevuje také napětí prsou. U části žen se zvyšuje libido. Na začátku 2. trimestru těhotenství se oproti předchozím týdnům výrazně snižuje riziko potratu.

4. měsíc těhotenstvíV tomto období již obvykle bývá těhotenství na ženě poznat. Vrchol dělohy se nachází nad stydkou kostí. Ve srovnání s 1. trimestrem těhotenství se ve 2. trimestru obvykle zrychluje přibírání budoucí maminky na váze. Zatímco v 1. trimestru přiberou maminky obvykle pouze 1 až 2 kg, ve 2. trimestru je to 5 až 6 kg. Přírůstek váhy za celé těhotenství je obvykle mezi 12 až 15 kg. Více viz náš článek Přibírání v těhotenství

Napínání kůže vyvolané zvětšující se dělohou a hormonální změny s sebou přináší riziko vzniku strií. Strie jsou jedním z nejčastějších kožních problémů v těhotenství. Jsou to drobné jizvičky na povrchu pokožky, které se typicky objevují na břiše, prsech, hýždích nebo stehnech. Vznikají nejčastěji ve 2. a 3. trimestru těhotenství a na začátku mají obvykle červenou nebo růžovou barvu. Postupem času se mírně rozšiřují a blednou (výsledná barva bývá světlejší než okolní pokožka), nikdy však nezmizí zcela.

Více o příčinách vzniku strií a jejich prevenci si můžete přečíst v našem článku Strie v těhotenství.

4. měsíc těhotenstvíV 16. týdnu těhotenství je vrchol dělohy zhruba v polovině vzdálenosti mezi stydkou kostí a pupkem. Děloha nyní váží zhruba čtvrt kilogramu, z toho většinu tvoří plodová voda.

Možná již brzy ucítíte poprvé pohyby dítěte v děloze. Některé ženy cítí pohyby od 16. týdne těhotenství, jiné až v 18. týdnu. U žen, které jsou těhotné poprvé, není výjimkou ucítit pohyby poprvé až ve 20. týdnu. Dítě má kolem sebe v děloze stále mnoho místa, takže pohyby jsou nyní cítit pouze slabě a nepravidelně. Více viz náš článek Pohyby plodu v těhotenství.

Kdy kontaktovat lékaře, když jste ve 4. měsíci těhotenství:

  • při jakémkoli vaginálním krvácení, 
  • při výtoku z pochvy, který má nazelenalou barvu nebo zapáchá,
  • při horečce vyšší než 39 °C,
  • při silné nebo dlouhodobé bolesti hlavy,
  • při bolesti hlavy, která neustupuje po podání paracetamolu,
  • při silné nebo dlouhodobé bolesti v podbřišku, 
  • při jakkoli silné bolesti v podbřišku, pokud neustupuje ani po několika hodinách,
  • při bolesti nohy (nohou) doprovázené zarudnutím a otokem,
  • při bolesti při močení nebo problémech spustit moč,
  • při častém zvracení, pokud stav neumožňuje jíst a pít,
  • při častém zvracení, které je doprovázeno horečkou nebo bolestí v podbřišku,
  • při silné zácpě, pokud nedošlo k vyprázdnění stolice ani po třech dnech.

Sledujte své těhotenství den po dni v naší těhotenské kalkulačce.

Těhotenská kalkulačka

V těhotenském kalendáři zjistěte, jaká vyšetření vás ještě čekají.

kalkulačce váhy v těhotenství si ověřte, kolik kg byste měla v těhotenství přibrat.

Zeptejte se na 4. měsíc těhotenství v diskuzním fóru.

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Krabičková dieta

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:41

Vůně na léto

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:35

TP Prosinec 2024

Těhotenství

Poslední příspěvek: 29.4.2024 v 17:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.