5. měsíc těhotenství

5. měsíc těhotenství zahrnuje 18. až 22. týden těhotenství. Na konci 5. měsíce těhotenství měří plod v průměru 28 cm a váží 430 gramů.

18. týden těhotenství

5. měsíc těhotenství - vývoj dítěte

18. týden těhotenství

5. měsíc těhotenství - 18. týden těhotenstvíV 18. týdnu měří plod zhruba 14 cm. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Váha plodu je nyní zhruba 190 g.

V tomto týdnu se nervová vlákna dítěte začínají obalovat tukovou hmotou zvanou myelin. Tento proces bude pokračovat ještě rok po narození dítěte. U dívek jsou děloha a vejcovody již na správném místě v těle. U chlapců je možné při ultrazvukovém vyšetření dobře rozeznat genitálie (samozřejmě pouze pokud je dítě dobře natočeno).

19. týden těhotenství

5. měsíc těhotenství - 19. týden těhotenstvíV 19. týdnu měří plod zhruba 15,5 cm. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Váha plodu je nyní zhruba 240 g.

V mozku dítěte se vytvářejí oblasti určené pro jednotlivé smysly – sluch, zrak, čich, chuť a hmat. Dítě již rozlišuje tmu a světlo a vnímá zvukové vjemy. Nohy a ruce jsou nyní svou délkou ve správném poměru k tělu. Na hlavě začínají vyrůstat vlasy. Na kůži se tvoří ochranná vrstva zvaná vernix caseosa, česky se nazývá mázek. Ten poskytuje kůži ochranu před solemi obsaženými v plodové vodě.

20. týden těhotenství

5. měsíc těhotenství - 20. týden těhotenstvíOd 20. týdne těhotenství se pro určení délky plodu používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Ve 20. týdnu těhotenství měří plod zhruba 25,5 cm. Váha plodu je nyní zhruba 300 g.

Ve střevech dítěte se vytváří mekonium, česky nazývané smolka. Jedná se o první stolici dítěte po porodu (některé děti vyloučí smolku již v průběhu porodu). Barva smolky je tmavě zelená až černá. Skládá se ze střevních buněk, spolykaných částic plodové vody a žlučových barviv. U dívek je již v tomto týdnu ve vaječnících vytvořena zásoba vajíček na celý život. Vajíček je zhruba 6 milionů.

21. týden těhotenství

5. měsíc těhotenství - 21. týden těhotenstvíPro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Ve 21. týdnu těhotenství měří plod zhruba 26,5 cm. Váha plodu je nyní zhruba 360 g.

Dokončen je vývoj očních víček dítěte. Některé děti již mají obočí. Dítě polyká plodovou vodu a vyvíjí se jeho trávicí systém. Ze spolykané plodové vody získává dítě i část živin.

U dívek je již zformována pochva.

22. týden těhotenství

Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Ve 22. týdnu těhotenství měří plod zhruba 28 cm. Váha plodu je nyní zhruba 430 g.

5. měsíc těhotenství - 22. týden těhotenstvíDítě nyní vypadá téměř jako novorozenec, ale je stále velmi malé. Kůže je zvrásněná, protože největší část podkožního tuku se vytvoří až ve 3. trimestru těhotenství. Zřetelné jsou již rty, víčka a obočí. V dásních rostou zárodky mléčných zubů.  Dokončen je vývoj očí, pouze duhovka ještě nemá barvu. Jemné chmýří zvané lanugo pokrývá téměř celé tělo dítěte. Slinivka břišní, která je potřebná pro produkci některých hormonů, se postupně vyvíjí. 

5. měsíc těhotenství - budoucí maminky

V 18. týdnu těhotenství již zřejmě cítíte pohyby dítěte v děloze. Některé ženy cítí pohyby od 16. týdne těhotenství, jiné až v 18. týdnu. U žen, které jsou těhotné poprvé, není výjimkou ucítit pohyby poprvé až ve 20. týdnu. Dítě má kolem sebe v děloze stále mnoho místa, takže pohyby jsou cítit pouze slabě a nepravidelně. Více viz náš článek Pohyby plodu v těhotenství.

5. měsíc těhotenství - žena

V důsledku změn v kardiovaskulárním systému mají těhotné ženy v 2. trimestru obvykle nízký tlak. Ten často způsobuje závratě, případně až omdlení. Problémům se dá předejít pomalejším vstáváním ze ze sedu nebo z lehu a vyšším příjmem tekutin. Vyhněte se také delšímu stání.

Děloha se v tomto období rychle zvětšuje, což vyvolává napětí vazů, na kterých je děloha zavěšena. Napínání vazů často doprovází bodavá bolest, a to nejčastěji v podbřišku a na bocích. Bolest se objevuje při změně polohy nebo na konci dne při odpočinku. Porada s lékařem je obvykle nutná pouze tehdy, pokud jsou bolesti  velmi silné nebo se progresivně zhoršují.

20. týden těhotenství - jste nyní v polovině těhotenství. Vrchol dělohy dosahuje až k pupku. Obvyklý přírůstek váhy od počátku těhotenství do 20. týdne je 4 až 5 kg. Přibírání na váze by se mělo v následujících týdnech zrychlit, obvyklé jsou v tomto období přírůstky váhy čtvrt až půl kilogramu týdně. Ženy, které měly na počátku těhotenství podváhu, by měly mít přírůstky vyšší. Naopak ženy, které trpěly nadváhou, mohou přibírat méně. Váš lékař by vám měl sdělit, zda jsou vaše přírůstky na váze v pořádku. Více viz náš článek Přibírání v těhotenství.

Pravdopodobně již cítíte pohyby dítěte v děloze. Pokud tomu tak není, poraďte se o tom se svým lékařem. Vrchol dělohy dosahuje zhruba 1 cm nad pupek a těhotenství je na vás zřejmě na první pohled patrné.

5. měsíc těhotenství - žena2. trimestr těhotenství je obecně považován za nejpříjemnější část těhotenství, přesto s sebou přináší některé problémy. Jedním z nich je riziko vzniku křečových žil. Ty se objevují obvykle na nohou, ale mohou se vytvořit také na vulvě nebo v konečníku. Důvodem je útlak žil v pánvi zvětšující se dělohou. Krev z dolních končetin nemůže volně proudit zpět do srdce a vrací se znovu do žíly, jejíž stěna nevydrží zvýšený tlak. Vzniká na ní vystouplé místo tmavě červené až modré barvy. Ve většině případů jsou tyto žilní změny nevratné, tzn. že po porodu nedojde k jejich vymizení. Prevencí vzniku křečových žil je pravidelné cvičení, zvýšená poloha nohou a spánek na levém boku.

Kdy kontaktovat lékaře, když jste v 5. měsíci těhotenství:

  • při jakémkoli vaginálním krvácení, 
  • při výtoku z pochvy, který má nazelenalou barvu nebo zapáchá,
  • při horečce vyšší než 39 °C,
  • při silné nebo dlouhodobé bolesti hlavy,
  • při bolesti hlavy, která neustupuje po podání paracetamolu,
  • při silné nebo dlouhodobé bolesti v podbřišku, 
  • při jakkoli silné bolesti v podbřišku, pokud neustupuje ani po několika hodinách,
  • při bolesti nohy (nohou) doprovázené zarudnutím a otokem,
  • při bolesti při močení nebo problémech spustit moč,
  • při častém zvracení, pokud stav neumožňuje jíst a pít,
  • při častém zvracení, které je doprovázeno horečkou nebo bolestí v podbřišku,
  • při silné zácpě, pokud nedošlo k vyprázdnění stolice ani po třech dnech.

Sledujte své těhotenství den po dni v naší těhotenské kalkulačce.

Těhotenská kalkulačka

V těhotenském kalendáři zjistěte, jaká vyšetření vás ještě čekají.

kalkulačce váhy v těhotenství si ověřte, kolik kg byste měla v těhotenství přibrat.

Zeptejte se na 5. měsíc těhotenství v diskuzním fóru.

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Krabičková dieta

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:41

Vůně na léto

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:35

TP Prosinec 2024

Těhotenství

Poslední příspěvek: 29.4.2024 v 17:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.