7. měsíc těhotenství

7. měsíc těhotenství zahrnuje 28. až 32. týden těhotenství. Na konci 7. měsíce těhotenství měří plod v průměru 42 cm a váží 1,7 kg.

28. týden těhotenství

7. měsíc těhotenství - vývoj dítěte

7. měsíc těhotenství28. týden těhotenství

Ve 28. týdnu těhotenství měří plod zhruba 38 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 1000 g.

Dítě nyní rychle přibývá na váze a toto tempo si udrží až do narození. V mozku se vyvíjejí miliardy nervových buněk. Mozková kůra byla do tohoto týdne hladká, nyní se na ní začínají objevovat první rýhy a záhyby. Dítě umí mrkat a rostou mu řasy. Viditelné je obočí a pokračuje růst vlasů.

7. měsíc těhotenství29. týden těhotenství

Ve 29. týdnu těhotenství měří plod zhruba 39 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 1150 g.

Dítě nyní rychle přibývá na váze a toto tempo si udrží až do narození. Jak pokračuje vývoj mozku, zvětšuje se v tomto týdnu především hlavička dítěte. Pokračuje také vývoj svalů a plic. Zvyšuje se množství kostní tkáně – v kostech se denně ukládá okolo 250 mg vápníku.

7. měsíc těhotenství30. týden těhotenství

Ve 30. týdnu těhotenství měří plod zhruba 40 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 1300 g.

Dítě nyní rychle přibývá na váze a toto tempo si udrží až do narození. Zrak dítěte se zlepšuje a dítě nyní rozlišuje světlo a tmu. Podle některých vědců může dítě v tomto týdnu již sledovat očima zdroj světla. Zrak se u dítěte bude dále vyvíjet i po narození, a to až do zhruba 6 let věku. Množství plodové vody dosahuje svého maxima (okolo 800 ml) mezi 28. a 32. týdnem těhotenství. Poté její množství opět pomalu klesá. V termínu porodu je plodové vody zhruba 600 ml.

7. měsíc těhotenství31. týden těhotenství

Ve 31. týdnu těhotenství měří plod zhruba 41 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 1500 g.

Dítě čekají v následujících týdnech především velké přírůstky na váze. Mezi 31. a 40. týdnem totiž dítě přibere zhruba 2 kg, tj. v průměru přes 200 g týdně.  Tělo, ruce i nohy se obalují tukem a dítě se začíná podobat novorozenci.

Dítě se nyní hodně pohybuje, což vám může ztěžovat spánek, a dokáže již otáčet hlavu ze strany na stranu (za zvukem, světlem nebo jen tak).

7. měsíc těhotenství32. týden těhotenství

Ve 32. týdnu těhotenství měří plod zhruba 42 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 1700 g.

Dítě nyní rychle přibývá na váze a toto tempo si udrží až do narození. Kůže již není zvrásněná, ale naopak se s přibývajícím podkožním tukem napíná.

Pokračuje vývoj plic a bude trvat již jen pár týdnů než budou plíce zcela funkční. Kostra dítěte je kompletní, kosti jsou však stále měkké a ohebné.

7. měsíc těhotenství - budoucí maminky

7. měsícem těhotenství začíná 3. trimestr těhotenství. Jak se zrychluje přibírání dítěte, zvětšuje se téměř před očima také děloha. Zatímco v 1. trimestru přiberou maminky obvykle pouze 1 až 2 kg, ve 2. trimestru je to 5 až 6 kg a ve 3. trimestru 6 až 7 kg. Přírůstek váhy za celé těhotenství je obvykle mezi 12 až 15 kg. Ženy, které měly na počátku těhotenství podváhu, by měly mít přírůstky vyšší. Naopak ženy, které trpěly nadváhou, mohou přibírat méně. Váš lékař by vám měl sdělit, zda jsou vaše přírůstky na váze v pořádku. Více viz náš článek Přibírání v těhotenství.

Vzhledem k rychlému růstu dítěte je v tomto období zvlášť důležitá výživa těhotné ženy. Strava by měla být především pestrá a vyvážená. Dostatečný by měl být zejména příjem bílkovin, vitamínu C, kyseliny listové, železa a vápníku.

Se stravou souvisí jeden z častých problémů 3. trimestru těhotenství, a to zácpa. Ta je způsobena jednak hormonálními změnami v těhotenství, jednak tlakem zvětšující se dělohy na zažívací ústrojí. Jako prevence, případně i léčba zácpy působí následující opatření:

  • zařaďte do jídelníčku potraviny s větším podílem vlákniny – ovoce (zejména švestky a jablka), zeleninu, ořechy, cereálie a celozrnné pečivo,
  • pijte dostatek tekutin - alespoň 2 litry denně,
  • pravidelně se věnujte nějakému pohybu – stačí procházka nebo plavání.

Více viz náš článek Zácpa v těhotenství.

7. měsíc těhotenstvíV prsech se již tvoří mlezivo (latinsky kolostrum). Mlezivo je hustá tekutina bílé až nažloutlé barvy, která je určena k výživě dítěte v prvních několika dnech po porodu. Obsahuje více živin a protilátek než zralé mléko, které po několika dnech střídá mlezivo ve výživě dítěte. U některých těhotných žen dochází k vytékání mleziva z prsů ještě před porodem, jiné ženy se s tímto problémem nesetkávají. Obojí je považováno za normální stav, který nemá vliv na pozdější produkci mléka při kojení.

Mnoho žen cítí v druhé polovině těhotenství nepravidelné kontrace (stažení) dělohy. Odborně se tyto kontrakce nazývají Braxtonovy-Hicksovy podle anglického porodníka, který je popsal. V češtině je pro ně často používán pojem poslíčci. Braxtonovy-Hicksovy kontrakce se objevují spíše ojediněle a nepravidelně, jsou obvykle nebolestivé a trvají půl minuty až minutu. Pokud jsou vaše kontrakce jiného charakteru (jsou pravidelné, časté nebo bolestivé), je to důvod pro návštěvu lékaře, protože může jít o známku předčasného porodu.

Kdy kontaktovat lékaře, když jste v 7. měsíci těhotenství:

  • při jakémkoli vaginálním krvácení, 
  • při výtoku z pochvy, který má nazelenalou barvu nebo zapáchá,
  • při horečce vyšší než 39 °C,
  • při silné nebo dlouhodobé bolesti hlavy,
  • při bolesti hlavy, která neustupuje po podání paracetamolu,
  • při silné nebo dlouhodobé bolesti v podbřišku, 
  • při jakkoli silné bolesti v podbřišku, pokud neustupuje ani po několika hodinách,
  • při děložních kontrakcích, pokud je jich více než 6 za hodinu ve dvou a více po sobě následujících hodinách,
  • při vodnatém vaginálním výtoku, který trvá delší dobu nebo je nárazově silný,
  • při náhlém otoku obličeje, rukou nebo nohou,
  • při únavě a slabosti, pokud trvají delší dobu nebo jsou velmi silné,
  • při bolesti nohy (nohou) doprovázené zarudnutím a otokem,
  • při bolesti při močení nebo problémech spustit moč,
  • při častém zvracení, pokud stav neumožňuje jíst a pít,
  • při častém zvracení, které je doprovázeno horečkou nebo bolestí v podbřišku,
  • při silné zácpě, pokud nedošlo k vyprázdnění stolice ani po třech dnech.

Sledujte své těhotenství den po dni v naší těhotenské kalkulačce.

Těhotenská kalkulačka

V těhotenském kalendáři zjistěte, jaká vyšetření vás ještě čekají.

kalkulačce váhy v těhotenství si ověřte, kolik kg byste měla v těhotenství přibrat.

Zeptejte se na 7. měsíc těhotenství v diskuzním fóru.

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Krabičková dieta

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 11.5.2024 v 20:54

Vůně na léto

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 11.5.2024 v 20:52

Køb Soma 500 mg tabletter online uden recept

Těhotenství

Poslední příspěvek: 11.5.2024 v 10:22

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.