6. měsíc těhotenství

6. měsíc těhotenství zahrnuje 23. až 27. týden těhotenství. Na konci 6. měsíce těhotenství měří plod v průměru 37 cm a váží 875 gramů.

23. týden těhotenství

6. měsíc těhotenství - vývoj dítěte

23. týden těhotenství

6. měsíc těhotenství - 23. týden těhotenstvíVe 23. týdnu těhotenství měří plod zhruba 29 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 500 g.

Dítě nyní rychle přibývá na váze, ale nejvyšší přírůstky je teprve čekají v následujících týdnech. Dítě již v tomto týdnu zřejmě rozlišuje váš hlas od ostatních hlasů a zvyká si na opakující se zvuky, např. štěkání vašeho psa. Dítě si také uvědomuje váš pohyb a může dávat přednost některým druhům pohybu, např. pomalé chůzi. Plicní cévy se vyvíjejí, aby umožnily dýchání. 

24. týden těhotenství

6. měsíc těhotenství - 24. týden těhotenstvíVe 24. týdnu těhotenství měří plod zhruba 30 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 600 g.

Na jazyku se tvoří chuťové pohárky. Kůže je stále tenká a téměř průsvitná, to se však již brzy změní. Pokračuje vývoj plic. V plicních lalocích dochází k větvení průdušek a vzniká tzv. průduškový strom. Vytvářejí se také buňky, které produkují tzv. surfaktant. To je látka pokrývající vnitřek plicních sklípků, která snižuje povrchové napětí a brání tak smrštění sklípků a následnému kolapsu plic. Teprve při jejím dostatečném množství je dítě schopno po porodu samostatně dýchat.

25. týden těhotenství

6. měsíc těhotenství - 25. týden těhotenstvíVe 25. týdnu těhotenství měří plod zhruba 35 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 660 g.

Tenké tělíčko dítěte se nyní postupně začíná obalovat tukem. Kůže je stále trochu zvrásněná, ale dítě se čím dál tím více podobá novorozenci. Některým dětem již v této fázi vývoje rostou vlasy.

26. týden těhotenství

6. měsíc těhotenství - 26. týden těhotenstvíVe 26. týdnu těhotenství měří plod zhruba 36 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 760 g.

Sluch je nyní díky pokračujícímu vývoji ušních nervů citlivější než dříve. Dítě nyní slyší nejen váš hlas, ale i hlas osoby, se kterou mluvíte. Dítě vdechuje a vydechuje plodovou vodu, což je nezbytné pro vývoj plic. Dýchací pohyby, které dítě provádí při nádechu a výdechu plodové vody, jsou dobrým cvičením pro první nadechnutí po porodu. U chlapců začínají varlata sestupovat do šourku.

27. týden těhotenství

6. měsíc těhotenství - 27. týden těhotenstvíVe 27. týdnu těhotenství měří plod zhruba 37 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 880 g.

Dítě v tomto týdnu již umí otevřít a zavřít oči. Spánek a bdění se u dítěte střídají v pravidelných cyklech, které jsou nezávislé na vaší denní nebo noční aktivitě. Tkáně v mozku se rychle vyvíjejí a mozek dítěte je nyní velmi aktivní. Plíce jsou stále nezralé, ale v případě předčasného porodu by dítě již bylo schopno s pomocí lékařských přístrojů dýchat. Známkou vývoje plic jsou také krátké epizody škytavky, které se začínají u dítěte objevovat. Škytavku poznáte podle drobných rytmických pohybů dítěte v děloze.

6. měsíc těhotenství - budoucí maminky

6. měsíc těhotenství - žena2. trimestr těhotenství je obecně považován za nejpříjemnější část těhotenství, přesto s sebou přináší některé problémy. Např. otoky končetin se projevují u většiny těhotných. Otoky se objevují zejména na konci dne a v horkém počasí. Oteklé bývají nohy (zejména kotníky a chodidla), v menší míře pak i ruce (hlavně prsty na rukou a zápěstí). Otoky jsou způsobeny zhoršenou cirkulací krve v těle a chemickými změnami v krvi. Prevencí vzniku otoků je:

  • pravidelný pohyb,
  • spánek na levém boku,
  • zvýšená poloha nohou během dne,
  • dostatek vypitých tekutin během dne,
  • nošení kompresních punčoch a pohodlné obuvi.

Mírné otoky končetin (zvláště dolních) jsou běžnou součástí těhotenství. Nadměrné otoky však mohou být příznakem závažného stavu zvaného preeklampsie. Varující je především náhlý vznik výrazných otoků kotníků nebo chodidel a dále větší než mírné otoky rukou a otoky obličeje nebo okolí očí. V těchto případech raději urychleně vyhledejte lékařskou pomoc. Více viz náš článek Otoky v těhotenství.

6. měsíc těhotenství - ženaVrchol dělohy je nyní zhruba v polovině mezi pupkem a hrudní kostí. Kůže na břiše a na prsou je nyní hodně napnutá, což může u některých žen vyvolávat nepříjemné svědění. Pomoci může vlažná sprcha a zvlhčující krém. Pokud je svědění nesnesitelné nebo pokud vás silně svědí ruce nebo nohy, poraďte se o tom s lékařem. Silné svědění může být totiž příznakem onemocnění jater, tzv. těhotenské cholestázy, která může být nebezpečná pro plod.

Děloha má velikost fotbalového míče a zpravidla již omezuje pohyb těhotné ženy. I v této fázi těhotenství je možné se věnovat cvičení, ovšem to by mělo být přizpůsobeno tělesnému stavu. Zpravidla se doporučuje dodržovat při cvičení následující pravidla:

  • vždy se poraďte s lékařem, zda je vybraný druh cvičení pro vás vhodný,
  • nepokračujte v cvičení, pokud se cítíte unavená, cítíte jakoukoli bolest, jdou na vás mdloby nebo vám dochází dech,
  • vynechte cvičení, při kterých se leží na zádech,
  • vynechte cvičení, při kterých hrozí nárazy nebo ztráta rovnováhy,
  • při cvičení pijte dostatek tekutin a často odpočívejte.

27. týdnem končí 2. trimestr těhotenství. V tomto období se mohou začít objevovat nové potíže způsobené rychle se zvětšující dělohou. Jednou z nich jsou křeče v nohou. Křeče v nohou se objevují zpravidla v noci, ale mohou se objevit i ve dne. Pokud ucítíte nastupující křeč, natáhněte nohu, vystrčte patu dopředu a nárt (palce na nohou) naopak tlačte směrem k tělu. Někteří lékaři doporučují jako prevenci křečí obohacení stravy o hořčík a vápník, ovšem toto opatření obvykle nebývá účinné, protože důvodem křečí v nohou v těhotenství je ve většině případů nadměrné zatížení nohou při denním pohybu a útlak žil a nervů v pánvi zvětšující se dělohou. Možnosti prevence křečí v nohou jsou stejné jako u prevence křečových žil, tedy pravidelný pohyb, zvýšená poloha nohou během dne a spánek na levém boku. Více viz náš článek Křeče v nohou v těhotenství.

Kdy kontaktovat lékaře, když jste v 6. měsíci těhotenství:

  • při jakémkoli vaginálním krvácení, 
  • při výtoku z pochvy, který má nazelenalou barvu nebo zapáchá,
  • při horečce vyšší než 39 °C,
  • při silné nebo dlouhodobé bolesti hlavy,
  • při bolesti hlavy, která neustupuje po podání paracetamolu,
  • při silné nebo dlouhodobé bolesti v podbřišku, 
  • při jakkoli silné bolesti v podbřišku, pokud neustupuje ani po několika hodinách,
  • při vodnatém vaginálním výtoku, který trvá delší dobu nebo je nárazově silný,
  • při náhlém otoku obličeje, rukou nebo nohou,
  • při únavě a slabosti, pokud trvají delší dobu nebo jsou velmi silné,
  • při bolesti nohy (nohou) doprovázené zarudnutím a otokem,
  • při bolesti při močení nebo problémech spustit moč,
  • při častém zvracení, pokud stav neumožňuje jíst a pít,
  • při častém zvracení, které je doprovázeno horečkou nebo bolestí v podbřišku,
  • při silné zácpě, pokud nedošlo k vyprázdnění stolice ani po třech dnech.

Sledujte své těhotenství den po dni v naší těhotenské kalkulačce.

Těhotenská kalkulačka

V těhotenském kalendáři zjistěte, jaká vyšetření vás ještě čekají.

kalkulačce váhy v těhotenství si ověřte, kolik kg byste měla v těhotenství přibrat.

Zeptejte se na 6. měsíc těhotenství v diskuzním fóru.

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Krabičková dieta

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:41

Vůně na léto

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:35

TP Prosinec 2024

Těhotenství

Poslední příspěvek: 29.4.2024 v 17:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.