Příčiny problémů se spánkem u kojenců a batolat

Připadá vám, že vaše dítě vlastně vůbec nespí? Zjistěte, co je příčinou vašich problémů se spánkem.

Kojenecká kolika

Nejběžnější problémy se spánkem kojenců a batolat

  • časté noční probouzení (provázené obtížným usínáním) a noční kojení v pozdějším kojeneckém věku,
  • časné ranní probouzení,
  • obtížné večerní usínání.

Příčiny problémů se spánkem u kojenců a batolat

  • Dítě po narození nemá nastavený 24hodinový spánkový cyklus. Rozlišovat mezi dnem a nocí se musí teprve naučit, což u některých kojenců může trvat i několik měsíců. O tom, jak pomoci dítěti naučit se rozlišovat mezi dnem a nocí si můžete přečíst v našem článku Spánek kojenců: 0 až 3 měsíce.
  • Dítě má v noci hlad. Novorozenci by měli být krmeni zhruba po třech hodinách ve dne i v noci. Noční přestávku v krmení je možné postupně prodlužovat, ovšem až do věku 3 měsíců by neměla překročit 6 hodin. Většina dětí tento režim vyžaduje a o jídlo se sama přihlásí, některé děti je však třeba na krmení budit. Delší noční přestávku mezi krmením je možné dát kojeným dětem, které velmi dobře prospívají, nebo nekojeným dětem, které vypijí vzhledem ke své váze dostatečnou dávku mléka během dne. Po půl roce věku je již probouzení na noční kojení dáno spíše zvykem než skutečnou potřebou.
  • Dítě je před spánkem příliš stimulováno. Fyzická námaha a vzrušující zábava povzbuzují nervový systém dítěte k činnosti a znemožňují mu se před spánkem zklidnit. Odborníci doporučují věnovat alespoň poslední dvě hodiny před spánkem nějakým klidným a tichým činnostem.
  • Rodiče vstávají k dítěti v noci předčasně. Některé děti vydávají v noci různé zvuky (i pláč), i když spí nebo jsou v polospánku. Pokud se začnete věnovat dítěti v takové chvíli, je možné, že ho sami probudíte.
  • Rodiče dítě po nočním probuzení příliš stimulují. Někteří rodiče ve snaze dítě v noci znovu uspat vytvářejí složité rituály, kterými však dítě spíše nabudí k větší bdělosti než k spánku.
  • Přístup rodičů k uspávání není konzistentní. Problémy se spánkem kojenců a batolat mohou být pro rodiče velmi únavné a vyčerpávající. Rodiče pak zkoušejí všechny možné postupy a techniky, často protichůdné povahy. Dítě může být z takového přístupu zmatené a problémy se spánkem se mohou ještě zhoršit.
  • Dítě je ukládáno k spánku příliš brzy. Rodiče někdy u svých dětí přeceňují potřebu spánku a ukládají je k spánku, i když ještě nejsou ospalé.
  • Dítě je ukládáno k spánku příliš pozdě. V případě, že dítě není uloženo k spánku včas, může se stát, že bude před spánkem příliš unavené. Pokud je únava dítěte příliš velká, reaguje jeho tělo zvýšením aktivity a usnutí se stává obtížnějším.
  • Odpolední spánek končí příliš pozdě. Doba mezi odpoledním spánkem a večerním ukládáním k spánku by měla být dostatečně dlouhá, aby se dítě mohlo začít znovu cítit ospalé.
  • Dítě má vytvořenu asociaci mezi nějakou činností a usnutím. Tuto činnost pak vyžaduje po každém probuzení v průběhu noci. Může jít o kojení, podání dudlíku, houpání na rukách apod.
  • Příčinou nespavosti dítěte mohou být v malém procentu případů i zdravotní problémy. Pokud máte pocit, že se vašeho dítěte týkají následující problémy, poraďte se s dětským lékařem:

-    potravinové alergie a nesnášenlivosti (nejčastěji nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka), u starších kojenců a batolat celiakie,
-    gastroezofageální reflux,
-    kojenecké koliky,
-    ušní infekce,
-    záněty močových cest,
-    parazitální infekce (např. roupy),
-    horečka,
-    infekce dýchacích cest,
-    poruchy dýchání ve spánku.

Sledujte vývoj svého dítěte den po dni v naší dětské kalkulačce.

Dětská kalkulačka

dětském kalendáři zjistěte, jaká vyšetření a povinná očkování ještě čekají vaše dítě.

Dětský kalendář

Zeptejte se na spánek dítěte v diskuzním fóru.

Zdroje:
http://www.parentingscience.com/infant-sleep-problems.html
http://www.babycentre.co.uk/baby/sleep/habitsbyage0to3months/
http://raisingchildren.net.au/articles/what_causes_waking_and_settling_problems.html/context/613

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Krabičková dieta

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:41

Vůně na léto

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:35

TP Prosinec 2024

Těhotenství

Poslední příspěvek: 29.4.2024 v 17:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.