10 příznaků ovulace, které vám pomohou určit plodné dny

Sledování plodných dnů je důležité pro všechny ženy, které plánují těhotenství. Existuje několik fyzických příznaků, které mohou pomoci určit, kdy dojde k ovulaci a tedy k největší pravděpodobnosti početí.

1. a 2. týden těhotenství

Proč sledovat plodné dny?

Plodné období u žen trvá jen max. 3 až 6 dní v každém menstruačním cyklu, proto pokud se snažíte otěhotnět, je důležité vědět, jak načasovat pohlavní styk, aby se pravděpodobnost otěhotnění dostala na maximum. Při ovulaci dochází k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Vajíčko poté vstupuje do vejcovodu, kterým se pohybuje směrem k děloze. K oplodnění může dojít jen během zhruba 24 hodin, kdy je vajíčko ve vejcovodu, přitom spermie zde již mohou čekat z předchozích několika dní. Pokud máte pravidelný cyklus, můžete si den ovulace obvykle vypočítat jako 14. den před začátkem příštího cyklu. Pokud je váš cyklus nepravidelný, je možné sledovat příznaky blížící se ovulace, které uvádíme v tomto článku.  

Jaké jsou příznaky ovulace a plodných dnů?

Příznaky ovulace a plodného období se mezi ženami velmi liší, některé ovulaci nepociťují vůbec, jiné ji dokáží přesně rozeznat. Uvedené příznaky slouží spíše jako pomůcka, samy o sobě nemusí vždy znamenat ovulaci, protože mohou být vyvolány jinými příčinami.

1. Pozitivní ovulační test

Asi nejspolehlivější příznak ovulace. Ovulační testy se dají koupit v lékárnách a drogeriích. Jsou založeny na měření obsahu luteinizačního hormonu v moči. Nejspolehlivější je měření ráno po probuzení, kdy je moč koncentrovaná a výsledky jsou v čase srovnatelné. Testovat je vhodné začít několik dní před předpokládanou ovulací, např. při 28denní délce cyklu je vhodné testovat od 11. dne cyklu. Test je pozitivní, pokud je testovací čárka tmavší než kontrolní čárka. V takovém případě je vhodný čas na sex, pokud se snažíte otěhotnět. 

Jiné příčiny pozitivního ovulačního testu - syndrom polycystických ovarií, užívání některých léků. 

2. Zvýšená bazální teplota 

Bazální tělesná teplota je teplota naměřená po delším období klidu, typicky ráno po probuzení. Pokud měříte teplotu stejným způsobem každé ráno ve stejnou dobu, jde z vývoje teploty vysledovat, kdy došlo k ovulaci, protože po ovulaci dojde ke zvýšení bazální teploty o zhruba 0,5 °C a teplota zůstane takto zvýšená až do začátku dalšího cyklu, tedy do dalšího menstruačního krvácení. Pokud dojde v daném cyklu k otěhotnění, zůstává teplota zvýšená ještě i na začátku těhotenství a je tedy příznakem těhotenství. 

 Jiné příčiny zvýšené bazální teploty - zánět v těle, akutní onemocnění, těhotenství.

3. Plodný tvar děložního čípku 

Čípek tvoří hranici mezi vagínou a dělohou. V období ovulace je delší, měkčí a více otevřený než mimo ovulaci. Na začátku těhotenství zůstává čípek měkký, zatímco s blížící se menstruací začíná být opět pevný.  V domácích podmínkách je možné čípek zkoumat jen hmatem, což vyžaduje určitou praxi. 

4. Plodný hlen děložního čípku 

Mimo ovulaci je hlen děložního čípku obvykle bílý a hustý a je ho jen malé množství. S nastupující ovulací se jeho podoba mění - zvyšuje se jeho množství, stává se průhledným a vazkým, vzhledově se přibližuje vaječnému bílku. Hlen v této podobě usnadňuje spermiím cestu k vajíčku.

5. Napětí a bolest prsou 

V období ovulace mohou být prsa vlivem hormonů nateklá a citlivá na dotyk, ženy mohou také pociťovat bolest a napětí na bradavkách a v jejich okolí. Některé ženy pociťují napětí prsou už před ovulací nebo v den ovulace, jiné až po ovulaci.

Jiné příčiny bolestivých prsou - blížící se menstruace, začátek těhotenství.

6. Nadýmání a otoky 

V období před ovulací ženy často pociťují nadýmání a otoky. Důvodem je zadržování vody v těle vlivem měnící se hladiny hormonů. 

Jiné důvody nadýmání a otoků - blížící se menstruace, začátek těhotenství, dietní chyba.

7. Zvýšená chuť na sex 

Období před ovulací a v den ovulace je jediným obdobím v rámci menstruačního cyklu, kdy je možné otěhotnění. Je jen přirozené, že v tomto období má žena největší chuť na sex. Ženy v období ovulace se také cítí více sexy a jsou sebevědomější. Podle některých výzkumů mají ženy v období ovulace plnější rty, lehce se jim mění tvar obličeje, mluví vyšším hlasem a chodí vyzývavějším způsobem než mimo ovulaci.

8. Ovulační bolest 

Bolest spojená s ovulací bývá obvykle slabá, ale může mít i podobu křečí či silné bolesti. Obvykle se objevuje jen na jedné straně podbřišku, podle toho, z kterého vaječníku je v daném cyklu uvolňováno vajíčko. Bolest při ovulaci je obvykle krátká a přejde sama, v případě potřeby je možné ji zmírnit léky s paracetamolem. Více v našem článku o ovulační bolesti.

Jiné příčiny ovulační bolesti - cysty na vaječnících, endometrióza.

9. Ovulační špinění 

Při prasknutí folikulu se objevuje malé množství krve, které se obvykle vstřebá nebo může odejít z těla jako lehké špinění. Také pokles hladiny estrogenu při ovulaci může způsobit lehké špinění.

10. Zostřený čich, chuť nebo zrak 

Některé ženy pociťují v období ovulace zostření některých smyslů, jako je čich, chuť nebo zrak. Zvlášť významně se mění vnímavost mužských pachů, které mohou být posuzovány jako mnohem příjemnější než ve zbytku menstruačního cyklu. Zároveň se může měnit tělesná vůně ženy tak, aby byla přitažlivější pro muže.

Závěr

Je důležité mít na paměti, že každá žena je jedinečná a může mít odlišné příznaky ovulace. Pokud však sledujete tyto příznaky pravidelně, můžete získat lepší povědomí o svém menstruačním cyklu a zvýšit tak své šance na úspěšné početí.

Pro výpočet dne ovulace a plodných dnů můžete použít naši Ovulační kalkulačku.

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Jak se udržujete na MD?

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 21.4.2024 v 22:11

Začátek těhotensví

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 21.4.2024 v 19:05

IVF_duben_24

Otěhotnění

Poslední příspěvek: 14.4.2024 v 22:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.